The Musical Box: Ingenting är vad man tror

torsdag 1 januari 2015

Ingenting är vad man tror

GROUP 1850 – AGEMO´S TRIP TO MOTHER EARTH – 1968

Det var säkert Pink Floyds The Pipers At The Gates OF Dawn som fick in holländska Group 1850 på psykedelisk spacerock, märkliga ljudeffekter, svårtydda texter (i det här fallet obegripliga eftersom de delvis sjunger på holländska), långa vindlande melodier och gnisslande gitarrer.
Att ta efter Pink Floyd är väl ungefär det samma som att möblera hemma med ärvda möbler, tänker väl en och annan. Men sånt blir fånigt bara om man ställer möblerna i samma positioner och försöker efterlikna förlagan in i minsta detalj. Även om det är gamla grejer kan man möblera personligt ändå.

Det var precis vad Group 1850 gjorde. De hittade egna vägar i Pink Floyds skruvade musiklandskap och nådde därför helt andra mål.

Debutskivan Agemo´s Trip To Mother Earth var dessutom ett konceptalbum, det första i Holland sägs det, vilket jag är osäker på om man kan påstå att något av Pink Floyds tidigare album var (konceptalbum alltså...).

Group 1850 hade förmodligen också kollat in vad som hände på andra sidan gränsen i Tyskland, samt tog med sig egna erfarenheter från beatpopband gruppmedlemmarna spelat med, Q´65 bland annat.

Nu kan jag väl inte påstå att Group 1850 lyckades särskilt väl på sitt första försök. Agemo´s Trip To Mother Earth är en ganska stökig sak och rejält ofokuserad, som att bandet ville pröva alla sina idéer på en gång.

Det är sällan det håller en hel låt. Till exempel You Did It To Hard börjar som rejält fräckt heavy-psych, men nånstans i mitten dyker det från ingenstans upp en pratad dialog och sen försvinner låten ut i tomma intet...

Men å andra sidan är det lite det som är charmen med den här LP:n. Ingenting är vad man tror att det är, och skulle det vara det så är det förmodligen inte tänkt så från början...

Det enda jag egentligen saknar är Group 1850:s stora hit från 1967, Mother No-Head, som man skulle kunna tro finns med, men inte gör det...den släpptes bara på singel.
Tycker du förresten inte att omslagsbilden är lite väl suddig? Det har sin förklaring, det är en 3d-bild. Glasögon är medskickade så man kan se den tredimensionella bilden. Psykedeliskt!

Nr: 1772/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar