The Musical Box: Steve Miller tillbaka till rötterna

söndag 4 januari 2015

Steve Miller tillbaka till rötterna

STEVE MILLER BAND – YOUR SAVING GRACE – 1969

Det var tydligen ganska många som blev besvikna när Steve Miller Band släppte Your Saving Grace i november 1969, skivan som skulle bli uppföljaren till magiska Brave New World. Istället för psykedelia hade Steve Miller nämligen gått tillbaka till sina rötter, till bluesen. Det gillade inte alla.
För min del tycker jag det är en lysande bra platta. En riktigt bra blues-LP som jag gärna ställer i samma fack som Canned Heats LP-skivor från samma tid.

En gång i tiden, långt innan Steve Miller Band släppte sin första platta, Children Of The Future, kallade de sig Steve Miller Blues Band...och lirade blues.

Men det var med sitt psykedeliska sound gruppen blev stor i San Francisco i slutet av 60-talet.

En del tyckte de var nästan lika bra som Jefferson Airplane och Doors. Andra tyckte de var bättre än så.

Rötterna i bluesen släppte Steve Miller egentligen aldrig, åtminstone inte förrän i mitten av 70-talet, då han gjorde sig gigantiskt stor på en lång rad hitlistelåtar.

Att jämföra Your Saving Grace med storheterna Children Of The Future, Sailor och Brave New World går kanske inte att göra. Men skivan har andra kvaliteter. Steve Millers kan det här med blues och bluesrock.
Musiken är kompetent, stilsäker och läcker. Motherless Children är en av favoriterna, men drömska och sega Baby´s House och märkliga voodoomystiska The Last Wombat In Mecca är andra låtar jag gärna spelar.

Som vanligt när det gäller Steve Millers tidiga album kan jag konstatera att det inte finns en enda dålig låt, bara bra grejer. Så hittar du den är plattan, den går att hitta, är det bara att slå till. Särskilt om du har fallenhet för svettig, stånkande öldränkt bluesrock.

Nr: 24/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar