The Musical Box: Neu – tyska synthpionjärer

torsdag 22 januari 2015

Neu – tyska synthpionjärer

NEU – 2 – 1972

De är påfrestande de här tyska elektro- och synthpionjärerna. Ibland vet man inte om det blivit fel på förstärkaren, om högtalarna pajat eller om skivspelaren plötsligt fått för sig att snurra på 45 varv.
Samtidigt är gruppens andra LP, 2, en spännande skiva att lyssna på. Neu har också en behaglig sida som gör lyssningen till ren njutning.

De glider gärna över i långa drömska partier som faktiskt är både vackra och smakfulla, även om de också har en viss förkärlek för monotona upprepningar.
Tvåmannabandet Neu har ett mycket nära släktskap med Kraftwerk, som nog kan sägas var deras ”andliga” ledare, samt andra tyska synthgrupper som Faust och kanske också Tangerine Dream.

Grupperna uppstod under samma tid, använder synthar som dominerande instrument. I början av 70-talet letade dessa grupper nya och helt egna vägar, vilket blev en viktig del av den tyska krautrocken.
Neu gjorde på 70-talet bara tre album, där deras andra anses vara det mest experimentella. Av den anledningen är detta en LP som både hyllats och sågats av kritikerna.

De finns de som menar att Neu här gick över gränsen för vad som var acceptabelt. Det finns andra som menar att det var den här linjen Neu borde fortsatt på...

För min del tycker jag det är ett spännande album. Framför allt är musiken här ganska mycket annorlunda jämfört med allt annat från samma tid. Det negativa är att musiken kan vara tämligen svårlyssnad och påfrestande om man inte är på rätt humör.

Nr: 1899/2222

1 kommentar:

  1. Lyssna på låtarna Super och Lila Engel.
    Inspelade Januari 1973.
    Sex Pistols bildades 1975.

    SvaraRadera