The Musical Box: Glasgows egen Tina Turner

lördag 24 januari 2015

Glasgows egen Tina Turner

LULU – THE BEST OF – 1999

Den här lilla skrikhalsen från Glasgow blev världskänd med låten Shout 1967, en upprockad version av Isley Brothers soulörhänge. 1969 vann hon Melodischlagerfestivalen (delad förstaplats med tre andra bidrag) med låten Boom Bang A Bang.

Fem år senare var det hon som fick sjunga ledmotivet till Bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen, The Man With The Golden Gun.
Vår gamle hårdrocksvän Alice Cooper hävdar dock att det var ett misstag att Lulu fick göra den Bondlåten. Han har sagt att producenternas förstaval egentligen var hans låt med samma namn som finns på LP:n Billion Dollar Babies.

Om Alice Cooper har rätt tänker jag inte gå in på. Det får andra reda ut. Skotska poptjejen Lulu var i alla fall en rejält frisk fläkt i den brittiska popvärlden i mitten av 60-talet. Hon fick i mitten och slutet av 60-talet en rad hitlåtar som tog sig långt upp på topplistorna.

Främst handlade det om covers på andras låtar, och gärna soul- eller rhythm & blues, vilket inte var så konstigt. Lulu har/hade en nästan lika raspig röst som Tina Turner.

På den här CD:n finns dock bara en del av hennes hitlåtar med. Ledmotivet till Mannen med den gyllene pistolen, schlagerlåten Boom Bang A Bang och en del andra har av någon anledning inte tagits med.

Däremot har givetvis Shout sin givna plats. Så man kan givetvis diskutera om detta verkligen kan kallas en Best Of-skiva. Å andra sidan får man rätt många bra prov på hur vassa låtar Lulu ändå gjorde.

Nr: 116/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar