The Musical Box: Ingen sell-out av Kate Bush

måndag 5 januari 2015

Ingen sell-out av Kate Bush

KATE BUSH – HOUNDS OF LOVE - 1985

Don´t Give Up var en rätt pinsam sak Peter Gabriel och Kate Bush gjorde tillsammans 1986*. Men den blev en av de mest spelade låtarna på MTV det året.
Den låten, Wuthering Heigths, Babooshka och så den här LP:n, Hounds Of Love, är nog det folk i allmänhet kommer ihåg Kate Bushs 80-tal för. Hounds Of Love är hennes första riktigt superstora kommersiella framgång (se kommentarer).

Men tro nu inte att LP:n var någon sell-out. Det är det minsta den var, även om den föregicks av hemska Don´t Give Up som fortfarande borde plåga både Gabriel och Bush i sömnen.

Hounds Of Love är en riktigt bra platta, en av Kate Bushs allra bästa i konkurrens med föregångaren, märkliga The Dreaming. Men Kate Bush hade lärt läxan. The Dreaming hade fått kritik för att vara för experimentell och otillgänglig. Det fanns anledning till att hon kallade den sitt ”galna album”.

Hounds Of Love är betydligt mer nedtonad och anpassad, utan att på något sätt ens vara i närheten av en pinsam sell-out. Här går hon nämligen halva vägen, det är både pop och total galenskap.

Det är faktiskt så – vilket inte är helt uppenbart för den som bara hört cd-skivan – att Hounds Of Love är uppdelad i två delar.

Förstasidan är den något mer anpassade och snygga sidan medan Kate Bush på b-sidan får utlopp för sin lust att experimentera och prova nya saker.

Vilken sida man tycker är bäst är naturligtvis en smaksak. Men för egen del kan jag konstatera att jag rätt fort tröttnar på a-sidan, medan den introvert sökande b-sidan kan spelas betydligt fler gånger. Någon närmare analys tänker jag inte ge mig in på.

Det har skrivits spaltmil om den här LP:n. För min del ska jag använda konsttermer och påstå att förstasidan är impressionistisk och romantisk, medan baksidan handlar om expressionism med inslag av både naturalism och Dalis surrealism.

Nr: 1417/2222

* Finns på Gabriels album So.

2 kommentarer:

  1. Skulle Hound Of Love vara Kate Bush första riktigt stora kommersiella framgång ? Nä nu är du ute och cyklar, debutplattan Kick Inside Nr 3 på albumlistan Lionheart Nr 6 Never Forever Nr 1 The Dreaming Nr 1 vad är det om inte stora kommersiella framgångar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uttryckte mig nog lite oklart. Visst var de skivor du nämner stora kommersiella framgångar. Men Hounds of love blev ännu större, mycket tack vare MTV och den där Gabriel-låten.

      Radera