The Musical Box: Ett pinsamt fall av idétorka

söndag 18 januari 2015

Ett pinsamt fall av idétorka

DAVID BOWIE – TONIGHT – 1984

Jag passar på att skriva om David Bowies album Tonight nu när jag för en gångs skull lyssnat på den. För det lär nog dröja innan jag spelar den igen. Med tanke på hur länge sedan det var senast, lär det dröja väldigt länge. När jag tänker efter kommer jag nog aldrig att lägga Tonight på skivtallriken igen.
Visst är det så att Tonight från 1984 mer eller mindre är hatad av de ”riktiga” bowiefansen. Det finns till och med dem som skäms.

Tonight får väl anses vara en ganska misslyckad uppföljare till dundersuccén med Let´s Dance från året innan. Bowie var naturligtvis alldeles för smart för att falla i fällan och göra exakt samma grej igen.

Och all heder för att Tonight åtminstone inte låter helt och hållet som de flesta andra 80-talare, det vill säga en massa synthar. Men det är pinsamt sant att det inte finns en enda bra låt på skivan. Till och med David Bowie kunde få idétorka. Det skulle man inte kunna tro.

Men jag vill ändå framföra ett par skäl som förmildrande omständigheter, så att nån annan än jag kanske också plockar fram skivan och spelar den igen.

Först vill jag ta upp Bowies alldeles makalösa Beach Boys-cover, God Only Knows, vilken jag är helt övertygad om att Brian Wilson-fansen skulle vilja slakta Bowie för.

Men den är så ohyggligt annorlunda från originalet att den blir rolig. Den låten går att spela.

Sen vill jag också gärna nämna skivans andra cover, Lieber/Stoller-låten I Keep Forgetting, som bland annat gjorts av storheter som Joe Cocker och Procol Harum (!). Den är också kul.

Nr: 833/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar