The Musical Box: Stökigt och rörigt med Havalinas

fredag 23 januari 2015

Stökigt och rörigt med Havalinas

HAVALINAS – THE HAVALINAS – 1990

Stökigt, rörigt och omskakande, men ändå kristallklart och tydligt som en siluett på en vägg. Havalinas får alla begrepp att vändas upp och ner samtidigt som musiken är helt självklar och enkel.
Bandets platta från 1990 är av den anledningen inte helt lätt att direkt ta till sig. Det krävs några genomlyssningar för att fatta vad det handlar om. Men när låtarna väl sitter där de ska i bakhuvudet finns det inget bättre för stunden.
Detta amerikanska folkrockband nådde aldrig någon större berömmelse, men fick ändå ett erkännande från en av de allra största. Bruce Springsteen gjorde för ett antal år sedan en cover på Havalinas låt High Hopes.

Det blev bara en enda skiva för Havalinas. Kanske var det så att bandets ibland lite väl udda musik inte passade in i skivbolagens vanliga mall för hur ett rockband ska låta...och se ut.

Bandets frontman Tim McConnell bor tydligen numera i Oslo och vid några få tillfällen har Havalinas spelat live i den norska huvudstaden.

Nr: 743/2222

1 kommentar:

 1. Köpte denna för att killarna ser ut att kunna leverera monster rock. Visst osar plattan av energi och svett men drar den inte åt rockabilly hållet? "Jesus and Johnny" tror jag måste vara rockabilly. Lite lugnare"There Was This Mother" är favoriten. Det står på skivfodralet att första låten sida 2 heter "Sticks and Stones", ( Sticks+Stones innerfodralet), det var kanske detta som lockade dig till köp?
  Man blir ju förvånad över att de krämar på så bra på sina akustiska instrument. För dom som inte kan läsa på innerfodralet, ståbas,banjo,mandolin,ölflaskor osv.
  Skivan passar bra till öl och dans.
  Texterna flörtar vilt med Rednex och amerikansk "White Trash".
  Tim Scott McConnell är killen i mitten, han har odlat sin image väl under åren. Googla hans nuvarande namn "Ledfoot".
  Hur stor är Tim i Norge? Har sett något klipp där han spelar nyligen med Vidar Busk.
  Hur rankas hans gitarrspel i Norge?

  SvaraRadera