The Musical Box: Hendrix Star Spangled Banner

söndag 25 januari 2015

Hendrix Star Spangled Banner

JIMI HENDRIX – CORNERSTONES 1967-1970 – 1991

Utan att ta i för mycket kan jag nog hävda att marknaden borde varit mättad 1991 med Jimi Hendrix samlingsalbum, inspelningar med obskyrt material, tidigare inte utgivna låtar, glömda inspelningstejper och allt annat man utöver detta kan tänka sig.
Jag kollade på den lista över utgivna samlingsalbum från alla möjliga skivbolag från alla möjliga delar av världen som finns på Allmusic.com.

Jag räknade till en bra bit över 100 skivor innan jag hittade Cornerstones...och då är det ändå säkert så att inte allt finns på den listan. Förmodligen finns det ohyggligt mycket mer.

Ändå gick Cornerstones upp på engelska topplistan över sålda CD-album 1991.

Det var nämligen så att en studioversion av Star Spangled Banner fanns med på skivan, som vid den tiden inte fanns på någon annan CD.

LP:n Rainbow Bridge från 1971, där låten finns med, gavs ut på CD så sent som 2014. Mer än så behövdes alltså inte...

Nu är det inte CD-skivan av Cornerstones jag har utan LP:n, som förmodligen är lite svårare att hitta, även om den för den skull inte är direkt ovanlig.

1991 var ju ett sånt där övergångsår, då folk inte riktigt bestämt sig för om de skulle köpa CD-skivor eller hålla fast vid det gamla vinylformatet. För min del var det vinylen som gällde. Jag började köpa CD-skivor först när de slutade tillverka vinylskivor...
Jag tänker inte gå in närmare på Cornerstones, men det är naturligtvis en bra platta. På skivan hittar man 18 (16 på vinylskivan) av Hendrix mest välkända låtar från åren 1966 till 1970. Och så var det ju det där med Star Spangled Banner förstås...

Nr: 1688/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar