The Musical Box: Tredje och sista från Sveriges första glamrockare

måndag 19 januari 2015

Tredje och sista från Sveriges första glamrockare

TEARS – ROMANTIC – 1976

Romantic är tredje och sista LP:n från Katrineholms och Sveriges första glamrockare. Följaktligen är det också den mest städade och välpolerade. Och följden av det är att det är den av de tre som ligger sämst till på min topplista över Tears bästa plattor...
Tears gick nämligen från ett ganska skramligt garagerocksound på debut-LP:n Tears och uppföljaren Rocky-T till att bli ett ganska trevligt popband.

När den här skivan spelades in hade dessutom två man lämnat bandet och blivit ersatta av nya, sångaren Fubbe Furberg var däremot kvar, annars hade det nog inte varit mycket kvar av Tears originalsound.

Men det hindrar ju inte att det ändå är en rätt rolig LP att lyssna på ändå. Influenserna från de brittiska förlagorna är mycket tydliga. Att band som Sweet och Queen fanns bakom är kristallklart.

Roll Me Rocker och Break It Up Tomorrow, som jag tycker är skivans bästa spår, är bra exempel på det.

Sen finns det dock en del andra låtar på skivan som jag inte är lika imponerad av. Lite svensktoppsvarning är jag rädd.
Dagens skivköpare, och handlare också förresten, har förmodligen också ett kluvet förhållande till skivan. Vissa skivförsäljare menar att det är klassiker och vill ha minst ett par hundralappar för den, andra har inte alls sett skivans storhet och är beredda att kränga iväg den för några tior. Mitt ex hittade jag som tur var hos en av de sistnämnda...

Nr: 1510/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar