The Musical Box: Abyssinians – viktig jamaicansk rootreggae

tisdag 3 december 2019

Abyssinians – viktig jamaicansk rootreggae

ABYSSINIANS – FORWARD ON TO ZION – 1976

Historien om The Abyssinians är historien om Satta Massagana, en låt root-reggaetrion spelade in redan i slutet av 60-talet och som senare blev rastafarirörelsens främsta lovsång. Det var när gruppen, som från början var en vokaltrio, 1971 köpte tillbaka rättigheterna till låten (för 90 jamaicanska dollar) och återutgett den i egen regi som den blev en jättehit.
Att närmare 200 jamaicanska reggaelåtar efter det använt rytmer från Satta Massagana säger en hel del om låtens storhet i reggavärlden. Låten sjungs dessutom delvis på amhariska, det språk som talas i Etiopien och också är rastafarireligionens.

The Abyssinians andra hitlåt på Jamaica blev Declaration Of Rights. Och deras tredje hitsingel, även den delvis på amhariska blev Y Mas Gan. En låt som blev uppmärksammad 30 år senare då Sinead O´Connor tog upp den.
Alla de där låtarna finns på The Abyssinians första LP, svårhittade Forward On To Zion. Det är ett relativt eftertraktat samlarobjekt för reggaefansen, där många självklart anser anknytningen till rastafiarireligionen och Satta Massagana vara viktig.

Albumet anses vara ett av de viktigaste inom den jamaicanska musikvärlden. Detta inte minst för den höga kvalitet musiken och låtarna håller, något The Abyssinians var kända för.

The Abyssinians musik är rootreggae, alltså förebilden för det som i mitten och slutet av 70-talet blev välkänt i västvärlden främst via Bob Marley. Rootreggae är dock inte alls lika lättillgänglig, men likheterna finns där givetvis också, inte minst i rytmerna.

Nr: 1555/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar