The Musical Box: Popmysteriet Jacob Hellman

måndag 30 december 2019

Popmysteriet Jacob Hellman

JAKOB HELLMAN - ...OCH STORA HAVET – 1989

Det började med Tåg våren 1988. Det spåret var jag med på, Jakob Hellman blev en hjälte redan efter sin första singel. Men sen dröjde det nästan ett år...
...till att LP:n ...och stora havet lite oväntat dök upp i skivaffären. Då hade det ju gått så lång tid att Jakob Hellmans smarta lilla tåglåt glömts bort bland alla de nya popskivor som trillade in. För på den tiden hade jag koll och visste när nya singlar och album var på ingång.

Det var på den tiden tiden tidningarna publicerade kommande skivutgivningar, men långt innan internet, så det krävdes både tid och intresse för att hänga med. ...och stora havet fick nästan samma effekt som singeln Tåg ett år tidigare.

Det blev direkt ett sånt där album det inte gick att låta bli, en skiva som ”behövde” spelas daligen, flera gånger så klart. Ofta är såna bekantskaper tämligen flyktiga och snabbt övergående, men Jakob Hellmans LP var med länge.

Det fanns ju så många bra låtar. Vara vänner givetvis, som är en sån där hitsingel som till och med folk nu för tiden har lite koll på, men också andra finsnickrade poplåtar som vackert väder, Hon har ett sätt, Du är allt jag vill ha, inledningen med bedårande Tårarna och så Tåg förstås.
Det är låtar som för mig gör Jakob Hellmans enda LP till en av de främsta svenska popskivor som någon spelats in, men antar att andra inte gillade den alls.

Jakob Hellman från norrländska Vuollerim är ett musikaliskt mysterium. Han upptäcktes 1987 av EMI, fick spela in singeln Tåg, fick en grammis som bästa nykomling. Ett år senare låg LP:n ...och stora havet ute, en lika stor framgång som gav honom en ny grammis, som årets rockartist.

Sen försvann Jakob Hellman från popvärlden. Han har något enstaka tillfälle dykt upp på låtar tillsammans med andra artister och ett och annat hyllningsalbum, bland annat till Cornelis Vreeswijk.

Hoppet om en ny LP tändes när Jakob Hellman 2012 gav sig ut på en efterlängtad turné och samband med det lovade att det skulle dyka upp en ny skiva snart...men än har inget blivit av med det. Så vi får väl se.

Nr: 651/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar