The Musical Box: Black Betty – hårdrock och bubblegumpop

onsdag 4 december 2019

Black Betty – hårdrock och bubblegumpop

RAM JAM – BLACK BETTY – 1977

Black Betty är en 70-talsklassiker man inte glömmer i första taget. Det är ett vansinnigt gung från första riffet. Ram Jam har dock de flesta glömt för länge sen. Black Betty var nog en one-hit-wonder i alla fall.

Men när låten dök var den galet rolig, och dessutom stenhårt riffig. Det är en sån där gammal superlåt som nog alla som var med på den tiden minns. Det var ju partyhittarnas partyhit.

Man skulle nog kunna påstå att Black Betty var en glamrocklåt, vilket ”bevisas” av b-sidans glammiga Keep Your Hands On The Wheel.

Men det är hård rock så klart, även om Rams Jams ursprung är bubblegumpop, den där amerikanska popgenren i slutet av 60-talet där låtarna hellre skulle vara roliga än bra, som till exempel Ohio Express Yummi Yummi och liknande.

Ram Jams sångare och gitarrist, Bill Bartlett, går nämligen att spåra till inte helt talanglösa bubblegumbandet Lemon Pipers, dem med Green Tambourine ni vet.

Black Betty är dessutom producerad av bubblegumduon Kazenetz Kats, det vill säga J Kazenets och J Katz, som i vissa källor påstås vara orsaken till hela bubblegumvågen (om man nu kan kalla det våg, det var mer en krusning...).
Det var kanske därför Ram Jams hårdrockkarriär aldrig tog fart på allvar. Bandet spelade visserligen in två album, Ram Jam, där Black Betty var skivans enda riktigt bra låt samt nästan helt bortglömda men inte på något sätt saknade Portrait Of The Artist As A Young Ram.

Nr: 142/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar