The Musical Box: Slade och My Friend Stan

måndag 16 december 2019

Slade och My Friend Stan

SLADE – MY FRIEND STAN – 1973

Det är så kul att damma av sina gamla singlar igen. My Friend Stan är en sladelåt från 1973, en av bandets många hitlåtar från det tidiga 70-talet. En lite annorlunda singel för att komma från Holder/Lea på den tiden.
En av de stora grejerna med Slade på den tiden var ju Noddy Holders vrålande. Det gav oss superhits som Mama Weer All Crazee Now, Cum On Feel The Noise och Gudbuy t´Jane. Våldsamma rocklåtar i ett för den tiden galet tempo. Med My Friend Stan gjorde låtskrivarduon Noddy Holder och Jim Lea något annat.

Det var en ganska trevlig poplåt, lite folkrockig och absolut gjord med känsla för Beatles pop, kanske inspirerad av Abbey Road. Det var egentligen inte direkt överraskande för att vara Slade ens 1973, men att välja en sån låt som singel var annorlunda.
Vi som var knattar då tycket väl egentligen att My Froend Stan var lite för mesig, men insåg att det nog var så det skulle vara och bli. Låten var första singeln från LP:n Old New Borrowed And Blue, där Slade kanske inte introducerade sina ballader men på allvar visade att de kunde göra fantastiska såna låtar också; som Everyday, When The Lights Are Out och Miles Out To Sea.

Slades singlar är ju numera ganska intressanta för samlare då bandet ofta valde att lägga annars opublicerade låtar på flippsidan. Men inte på den här tyska pressen. Här finns i stället My Town, också den hämtad från Old New Borrowed And Blue.

Nr: 135/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar