The Musical Box: Så fel att det blir rätt...

onsdag 25 december 2019

Så fel att det blir rätt...

AU PAIRS – PLAYING WITH A DIFFERENT SEX – 1981

Au Pairs är så fel att det inte kan bli annat än rätt. Det finns en dissonans i deras musik som inte är annat än sylvasst skärande. Men det finns också ett funkigt hårt driv och en punkigt fräck ton som gör Playing With A Different Sex till en mycket märklig och spännande upplevelse.
Bara inledningen med stenhårt riffiga We´re So Cool är en sån där sak som gör att man inte glömmer Au Pairs i första taget. Det är en låt som biter sig fast, är svår att skaka av sig. Den som orkar lyssna igenom hela skivan på en gång, för Au Pairs är fysiskt krävande, kommer att upptäcka att bandet har mer än så att ge. Funkadelic-tuffa tvåan Love Song är bara ytterligare ett exempel.

Playing With A Different Sex var Au Pairs debutskiva, trots det anses den vara en av de bästa post-punkskivor som någonsin släpptes i England.

Jag kan inte säga emot. Det är en LP jag kan rekommendera till alla som nån gång gått igång på Blondies tidiga plattor, Pretenders två första magiska album eller varför inte Gang Of Four, som Au Pairs gärna jämförs med.

Au Pairs var fel redan på ”sin” tid. Sångerskan Lesley Woods var öppet lesbisk, vilket i början av 80-talet var minst sagt kontroversiellt att gå ut med. Kanske var det därför Au Pairs betraktades som ett band lite för långt ut i periferin för att de skulle tas på allvar.

Eller så var det för att gruppen i sina texter var öppet politiskt engagerade på vänsterkanten samt att de tog upp ”besvärliga” ämnen som homosexualitet.
Kanske var det därför birminghambandet Au Pairs karriär som band blev tämligen kort. Efter ett andra album, Sense And Sensuality (1982) splittrades gruppen. Lesley Woods började spela med tjejrockbandet Darlings.

Nr: 1697/2222

Texten har publicerats en gång tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar