The Musical Box: Andra generationen från Klippan

söndag 29 december 2019

Andra generationen från Klippan

JOHNNY & DOM ANDRA – LJUS ÖVER PRÄRIEN – 1984

Jag skulle kunna rada upp hur många favoritlåtar som helst från den här plattan. Fräckt rockiga Som en liten flicka, handfasta Jag har inte glömt, nostalgiska Tillbaks igen och självklart Ljus över prärien till exempel...
Det känns dock lite orättvist mot dom andra låtarna på skivan. De är sagolika de också. Johhny är förresten Johnny Thunders. Det var där Johnny & Dom Andra hämtade sin inspiration. Dom Andra får det att låta så också, skramligt, ganska röjigt, rockigt och alldeles självklart med en naiv spelglädje.

Här finns den oskuldsfullhet som den bara kunde vara på 80-talet. Det är väl klart att Johnny & Dom Andra ville bli rockhjältar. Men inte på det sätt som folk är beredda att göra nu, att hänsynslöst gå över lik eller promotade till döds av något stort bolag.

De gjorde det dem tyckte var bra och det dem älskade. Och hoppades. För den sakens skull går det bara att älska en skiva som Ljus över prärien, som idag talar om att det faktiskt fanns en annan och bättre tid.

En annan sak. Jag insåg nu att nordvästskånsk dialekt, uppblandad med halländska och småländska, förädlad i trakterna mellan Perstorp och Klippan, är ypperlig att sjunga rock på. Eller är det bara jag som tycker det?
Johnny & Dom Andra hör inte till de allra första pionjärerna i Klippans pophistoria, utan kan väl sägas vara den andra generationen. Det hindrade inte att de stora hjältarna från de första åren ställde upp. Johnny & Dom Andra fick hjälp av storheter som Tomas Holst, Bo Åkerström, Olle Bop och säkert många fler av dem som under den tiden levde i och med Studio Bombadill.

Jag antar att det nu för tiden kan vara svårt att hitta den här LP:n, trots att den är jämngammal med Torssons En rökare i krysset. Skivorna från Svenska Popfabriken trycktes ju sällan upp i större upplagor.

Johnny & Dom Andra, trots att de fick med två låtar på klippansamlingen En flugskit i kosmos, nådde ju aldrig samma kultstatus som Kriminella Gitarrer, Kommissarie Roy, Torsson eller Wilmer X. Men jag kan lova dej att gillar du de skivorna kommer du att älska den här också.

Nr: 1327/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar