The Musical Box: En 25 år gammal överraskning

lördag 7 december 2019

En 25 år gammal överraskning

GOLDEN EARRING – FACE IT – 1994

Jag tycker bättre och bättre om Face It för varje gång jag lyssnar på den. Det är feta rockriff, det blues och funk, sjyssta låtar och Kooymans röst låter väldigt bra, som på den gamla goda tiden. Golden Earring kunde göra bra grejer på 90-talet också. Det trodde man inte.
I början och mittena av 90-talet tyckte väl de flesta att våra holländska rockhjältar tacklat av och blivit gubbigt tråkiga. Keeper Of The Flame från 1989 och Bloody Buccaneers från början av 90-talet hade gett bandet ett lite taskigt rykte. Det var ganska sega saker, lite fantasilösa.

Att de kom tillbaka med nya idéer och nya fräscha låtar bara ett par år senare var det många som missade på grund av de där tidigare skivorna. Jag gjorde det också länge, brydde mej aldrig om att köpa Face It på den tiden, då den släppts bara på CD. Det var först 2018 när den kom på röd vinyl i liten upplaga från Music On Vinyl, numrerad och fin, som jag kom på att den kanske behövdes ändå...
Det är troligen så att jag gillar Face It liite bättre bara för att den finns på vinyl numera. Men samtidigt börjar det nu knnas som en sån där platta som blir bättre och bättre för varje gång man lyssnar på den.

Det är bra variation på låtarna, där bandets gamla beatpoprötter går att spåra, samtidigt som deras långa karriär som progrockare inte går att missa. Lite nördigt vill jag också påpeka att ett par låtar på den här skivan har vissa likheter med Earrings stickspår från 1969, On The Double, alltså country och folkrock.

Face It fick överlag låga betyg av skivkritikerna när den var ny. Jag påstår nu att den är bättre än sitt skamfilade rykte och förtjänar att lyssnas på. De GE-fans som inte gett sig tid att lyssna ingående på den borde nog göra det.

Det blir i så fall en 25 år gammal överraskning som dyker upp ur det förflutna. Lyssna gärna lite extra på Angel, Maximum Break-up och funkiga Liquid Soul.

Nr: 1491/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar