The Musical Box: Caretakers nu och då...i Jönköping

fredag 19 juni 2020

Caretakers nu och då...i Jönköping

CARETAKERS – NOW AND THEN... - 1990

Jag var väl så där åtta eller nio men kommer ihåg att mina äldre kusiner, som hade egna rockbandsambitioner, alltid pratade om Caretakers med vördnad. De var hjältar i Jönköping, tillsammans med andra storheter som The Hoods och Ghostriders. Men Caretakers var störst av dem alla.
Caretakers var jönköpingsbandet som redan i början av 60-talet tog steget ut i den stora rockvärlden, till andra ställen än Gazellen och andra lokala hak. De fick åka på folkparksturnéer och till och med spela på Nalen och Kupolen i Stockholm. Skivkontrakt fick de också tidigt, på Cupol. Det var tidigt 60-tal det.

Den här skivan, som nog är en raritet och ett samlarobjekt för gamla jönköpingsrockers, är utgiven så sent som 1990. Den innehåller alla Caretakers instrumentallåtar från 60-talet; storheter som Lili Marlene, At A Georgia Camp Meeting och inte minst deras egen Lenhovda City (som från början hette Lenhovda City At Night In The Moonlight men för enkelhetens skull kortades titeln ner).
Caretakers var ett av de många band som i början av 60-talet fascinerades av The Ventures och The Shadows, instrumental gitarrock på stålsträngad gitarr, där de blandade covers med eget material. De gjorde inte bara instrumentala låtar, men på den här skivan har just de samlats och dessutom fått sällskap av fyra låtar inspelade så sent som 1990, till den här skivan.

Caretakers egentliga rockkarriär slutade dock 1967, men bandet fortsatte sen genom åren med diverse sporadiska spelningar, främst på hemmaplan. Trummisen Stephan Möller, som var ett underbarn på sitt instrument och bara tretton år när han fick plats i bandet, fortsatte som yrkesmusiker under många år och har på sin meritlista bland annat en period i legendariska Gimmicks med turneér både i Mexiko och Japan.

Innan Caretakers gav upp hade de förutom flera EP-skivor och singlar också turnerat utomlands, i Tyskland, Norge och Finland. En period hängde med som kompband till amerikanske rocksångaren Jack Dailey.

Jag kom över den här skivan via en mindre samling jag köpte obesett, där säljaren bedyrade att det inte fanns några rariteter och jag därför fick den billigt. En av de första skivorna jag bläddrade fram var Now And Then...

Givetvis kunde jag inte låta bli att samma dag ringa och berätta för min äldre kusin (han med egna rockambitioner som det inte blev något av med), som självklart blev väldigt avundsjuk...vilket skamligt nog undermedvetet var det jag var ute efter...

Nr: 1572/2222

1 kommentar:

  1. Fasen att man inte kan ge ut en CD med Caretakers bästa låtar. Har några låtar på spridda samlingsplattor.

    SvaraRadera