The Musical Box: Håll in din häst Sofie

lördag 13 juni 2020

Håll in din häst Sofie

ANDERS F RÖNNBLOM – UNDERGROUND, VOL 1 – 2007

En av de svårare AF-skivor att få tag på, åtminstone för mig. Min skiva blev på vägen till min samling minst sagt internationell. Hittade den via Internet hos en holländsk försäljare. Han vägrade dock att, av okänd anledning, skicka till Sverige. Därför beställde jag den till yngste sonens adress i Köln, Tyskland.
Där hämtade jag den då jag besökte honom någon månad senare. Men det slutar inte där. Orsaken till min tysklandsresa var att tillsammane med sonen åka med en kryssning från Tyskland, via Skottland vidare till Island, Grönland, Shetlandsöarna och slutligen Orkney. Underground Vol 1 fick följa med på hela den resan, vilket så klart skulle varit ett ypperligt tillfälle att lyssna på den.

Men någon cd-spelare hade jag ju inte med mig. Så först ett par månader efter att jag upptäckt skivan på nätet och därefter tillbringat nästan en månad tillsammans med den, fick jag lyssna på den när jag kom hem till Norrahammar. Men min skiva blev internationell på köpet.
Denna helt oväsentliga historia har absolut inget med Underground Vol 1 att göra, utom möjligtvis att den skulle kunna anses vara åtminstone lite internationell. Om man vill går det ana ett visst countryinslag, kanske mest beroende på inledande Håll in din häst Sofie, där countryaningen troligen mest beror på att det figurerar en häst i låttiteln och att det finns andra låtar med namn som En örn över South Dakota, där det spelas smäktande steelguitar, och Thank You Buffalo Springfield.

Jag vet inte om det här skulle kunna vara en countryplatta. Det är det enda jag kan slå fast, eftersom jag inte är säker på något alls. Men å andra sidan går det ju ganska ofta att hitta countryspår hos Anders F...

Nä, nu släpper jag detta, känner att jag är på väg in i en labyrint jag inte kommer att hitta ut från...

I vilket fall som helst är det här en riktigt trevlig platta. Inledningen med Håll in din häst Sofie är briljant, det är en lysande AF-låt som jag nog vågar placera in bland hans främsta. Fortsättningen håller bra den också, med låtar som Vildhonung, Mamma kom som en ängel och Ramlösaland.

Inledningsvis tycker jag tempot är förhållandevis högt, men när jag senare summerar det hela känns det ändå som ett väl avvägt album. Välgjort så klart. En album som inget F-head blir besviken över, tvärtom.

Det är lite märkligt med alla dessa fina låtar av Anders F, som egentligen aldrig når någon större publik trots att de verkligen skulle vara värda det. Men Underground Vol 1 kom bara, som med alla AF:s senare album, i små upplagor, svåra att få tag på.

Nr: 66/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar