The Musical Box: Starship – en avlägsen släkting till Jefferson Airplane

tisdag 2 juni 2020

Starship – en avlägsen släkting till Jefferson Airplane

STARSHIP – WE BUILT THIS CITY – 1985

En bra låt det här, för att vara mitten av 80-talet. Men så var det också ett anrikt sällskap som spelade in den. En grupp som man kunde spåra tillbaka till 1967, The Summer Of Love och det legendariska albumet Surrealistic Pillow – Jefferson Airplane.
Nåja, egentligen bara Grace Slick, sångerskan. Men ändå. Vid den här tiden hade många börjat sakna Airplane på allvar, särskilt sedan också Jefferson Starship gått i graven. Grace Slick hade under 70- och 80-talen spelat in en rad album i eget namn.

Inget av dem hade dock intresserat skivbolagen...och därmed skivköparna inågon större utsträckning. Men med Starship blev det av någon anledning annorlunda.

Möjligtvis för att Grace Slick här lutade sig tillbaka med mot AOR, ganska ordinär amerikansk radiorock alltså, i stället för psykedelia och nostalgiska tillbakablickar mot 1967. Likheterna med Jefferson Airplane är väldigt få...om man säger så.

Det funkade. We Built This City blev en superhit över stora delar av popvärlden, trots att det nog var mer slagdänga än pop. Men så var den också skriven av Elton Johns gamle låtskrivare Bernie Taupin som sällan misslyckades.

Staden det handlar om är så klart San Francisco, vad annat var att vänta av ett band besläktat med Jefferson Airplane. Låten finns också på Starships album Knee Deep In The Hoopla, även det utgivet 1985.

Nr: 153/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar