The Musical Box: Rönnbloms första liveplatta

tisdag 23 juni 2020

Rönnbloms första liveplatta

ANDERS F RÖNNBLOM – LIVE FRÅN DEN MIXADE ZONEN – 2006

Jag blev lite ställd när jag insåg att Live från den mixade zonen är Anders F.s första livealbum. Men det stämde. Inte sedan LP-debuten 1971 med Din barndom ska aldrig dö har han aldrig släppt något livealbum förrän 2006. Där ser man.
Live från den mixade zonen är inspelad under två kvällar på puben K5 i Örebro. Att inspelningen är hämtad från en eller två spelningar intill varandra gillar jag. Det ger en helt annan känsla av närvaro än på de där liveplattorna där de bästa låtarna från en hel turné plockats ihop till ett eget album. Nu känns det äkta, nästan som man var där. Det är bra. Jag gillar förresten det lite avskalade soundet.

Min vana att höra Anders F.s låtar i liveinspelningar är – naturligtvis - minimal. Jag har ju inte sett honom live sedan slutet av 70-talet. Att få höra de här låtarna i det här lite mindre och intima formatet tycker jag blir väldigt intressant. Jag vill lite jämföra den känslan med när jag fick höra Dylans At Budokan första gången. Ett album där han mer eller mindre kom ut med ett helt nytt sound. Dylans ultrafans gillade det inte, vilket inte var oväntat, de har ogillat alla förändringar sedan han skaffade sig en elektrisk gitarr 1964 eller åt sånt där. Jag gillade dock det nya soundet.
Samma gäller Rönnbloms ”nya” sound. Live från den mixade zonen skapar en ny känsla som jag inte varit med om tidigare när det gäller hans musik. Det är en sån där platta man med fördel kan lyssna på med hörlurar för att komma riktigt nära. Vad gäller låtarna får man nog påstå att det är någon slags Greatest Hits i liveformat. Hans stora låtar från 70-, 80-, och 90-talen finns med. Måsarna lämnar Gotland, Jag kysste henne våldsamt, Europa brinner, Ramlösa kvarn, Skratta tills tåget går. Ja, ni vet, de där låtarna man känner så väl och älskar.

Sammantaget är detta en riktigt sjysst liveplatta. Och då brukar jag av gammal vana vara misstänksamt inställd till liveinspelningar i största allmänhet, men inte den här gången. Live från den mixade zonen är nu för tiden oerhört svår att få tag på. Under 2000-talet har Rönnblom släppt sina album bara i små upplagor där fansen fått första tjing. De som kommit ut på ”marknaden” har varit väldigt få.

Jag var inte med när skivan gavs ut utan började flera år senare leta efter skivan, vilket visade sig vara helt hopplöst. Till slut fick jag dock tag på ett begagnat exemplar som en gång i tiden tillhört stadsbiblioteket i Jönköping. Omslaget ser inte vackert ut, fullt med diverse klisterlappar, men vad gör man inte för konsten...siktar dock på att någon gång i framtiden få tag på ett välskapat exemplar.

Nr: 195/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar