The Musical Box: Kitaro och Ash Ra Tempel

söndag 21 juni 2020

Kitaro och Ash Ra Tempel

KITARO – TENKU – 1986

Det var i tv-serien Sidenvägen på 80-talet jag hörde Kitaros musik första gången. Jag tror inte jag är ensam, den drömska med ändå kraftfulla musiken tillsammans med tv-bilderna från de inre av Asien gjorde stort intryck på många.
Det låter kanske lite märkligt så här 2019, men det var första gången jag såg levande bilder från så exotiska platser som Gobiöknen, Samarkand, Afghanistans berg och Kina. Tidigt 80-tal var både Kina och dåvarande Sovjetunionen stängda och hemlighetsfulla. Kitaro spelade in tre album med filmmusik till serien, jag har två av dem.

Skivor jag gärna spelar nu för tiden också. New age-musiken är behagligt drömsk och njutningsfull. Bara Kitaro och hans synthar, där det inte är helt osökt att jämföra med Jean Michel Jarres verk från samma tid. Det finns också en klar linje från Kitaro till tyska storheter som Tangerine Dream och Ash Ra Tempel.

Tenku är inspelad några år senare än soundtrackplattorna från Sidenvägen men skiljer sig inte nämnvärt från dem. Långa melodislingor letar sig fram genom Kitaros fantasifulla musikaliska landskap och blir en avslappnad njutning att lyssna på. Som på alla hans skivor.

Jämförelsen med Ash Ra Tempel är inte tillfällig. Kitaro träffade Klaus Schulze när hans japanska Far East Family Band på 70-talet turnerade tillsammans med tyska Ash Ra Tempel. Schulze producerade efter det andra och tredje albumet med Far East Family Band och var en stor inspirationskälla när Kitaro sen började spela in egna album.

Nr: 1479/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar