The Musical Box: En av Rolling Stones sista vinylsinglar

lördag 20 juni 2020

En av Rolling Stones sista vinylsinglar

ROLLING STONES – HIGHWIRE – 1991

Flashpoint är livealbumet efter Rolling Stones konsertturné 1989 och 1990. Turnén gjordes efter comeback-LP:n Steel Wheels. Två av låtarna på den nya skivan var dock studioinspelningar, Highwire och Sex Drive.
Därför släpptes också Highwire på singel 1991, en av de sista vinylsinglarna som släpptes i större upplaga. 1992 hade cd-skivan tagit över och de som ville ha skivorna vinyl fick göra dyra specialbeställningar.

Highwire är en av få politiska låtar som Rolling Stones gjort. Den handlar om Kuwaitkriget 1990-1991, som Stones var kritiskt inställda till och med all tydlighet gjort det klart i texten. Första versen av låten blev därför bannlyst av BBC, "We sell 'em missiles, We sell 'em tanks / We give 'em credit, You can call the bank".
I övrigt kan jag dock inte påstå att Highwire hör till Rolling Stones mest intressanta låtar, det är en för dem ganska ordinär rocklåt med de sedvanliga greppen. B-sidan på singeln möjligtvis intressantare. Där hittar man nämligen en liveinspelning från 1991 av 2000 Light Years From Home.

En låt som ursprungligen fanns på psykedeliska albumet Their Satanic Majesties Request. 90-talsversionen är dock inte alls lika skruvad som originalet, utan är här, i likhet med a-sidan, en ganska vanlig rocklåt.

Nr: 154/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar