The Musical Box: Som en gammal vän

söndag 7 februari 2010

Som en gammal vän

Det finns de som liksom aldrig slår igenom på allvar. Fast man önskar att de borde gjort det för länge sedan. Amerikanske singer/songwritern och rockpoeten Steve Forbert är en av dem.

Hans skivor passerar nästan omärkligt. Steve Forbert är de svala korridorernas pop. Folk nickar igenkännande, så där som man gör när man stöter på en gammal vän som man inte längre har något gemensamt med, däremot ett förflutet.


För Steve Forbert är ingen nykomling, tvärtom, han hör till rockveteranerna. Hans tredje platta – Little Stevie Orbit – kom redan 1980, med fantastiska låtar som Song for Carmelita och Song for Katrina. Samma år fick han en stor hit med Romeo´s Tune, hämtad från 1979 års Jackrabbit Slim.

Han blev då kallad den nye Bob Dylan på grund av sina underfundiga texter och lite hesa sångröst. Men ett skivbolag kom i hans väg. Efter ett kontraktsbråk med Nemperor, som vägrade ge ut en av Forberts inspelningar blev det tyst länge.

Han kom tillbaka 1988, men aldrig i samma klass som Romeo´s Tune och de andra tidigare låtarna. Rocking Horse Head, 1996, blev för mig den platta där jag hittade tillbaka till Steve Forbert. Han är hes och låter sliten, men bra låtar gör han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar