The Musical Box: En tung rocker

torsdag 27 maj 2010

En tung rocker

I Just Want to Make Love to You är en riktigt tung rocker från Foghats första platta, 1972. Det är egentligen en blueslåt, skriven av Willie Dixon någon gång i början av 1960-talet. Boogierockarna Foghat, som var en utbrytning ur Savoy Brown, gör den till sin helt egen och lägger på så tunga riff att membranen i högtalarna knakar. En lysande rocklåt med andra ord.

Men Foghat var inte först med att ha upptäckt låtens storhet. Los Angelesbandet The Smith har fått med låten på sin första platta, A Group Called Smith från 1969.
De soul- och psykedeliainspirerade amerikanerna lyckas emellertid inte fånga Willie Dixons innersta. Det blir en hyfsad, men inte mer, poplåt.

Följande avsnitt är enbart till för riktiga musiknördar:
Det är osäkert om Smith egentligen visste vems låt de spelade in. På plattan anges nämligen den amerikanske soulartisten Kenny Lynch samt Bob Wackett som låtskrivare. Där misstog sig the Smith. Det är Dixons låt de spelar både till melodi och text. Lynch/Wackett spelade däremot in en egen låt med namnet I Just Wanna Love You. Den har ingen likhet alls med Smiths inspelning av I Just Want to Make Love to You. Ett misstag i hastigheten...Men det var nog inte så noga med upphovsrätt och sånt i slutet av 1960-talet.

A Group Called Smith är förresten väl värd sina pengar. Visserligen gör Smith nästan bara covers på sitt debutalbum. Men här finns bland annat lite udda versioner av Rolling Stones Let´s Spend the Night Together och Last Time. Bara det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar