The Musical Box: Tio års vånda

fredag 7 maj 2010

Tio års vånda

Det tog Van Morrison tio år att göra låten Tore Down A La Rimbaud. Han hade först tänkt sig att ha med den på Veedon Fleece 1974. Men det dröjde ända till 1984 och plattan A Sense of Wonder, innan den blev färdig.

Det är ett lysande musikstycke. Låten har sitt ursprung från den franske poeten Arthur Rimbaud, som under den senare delen av 1800-talet hade en kort, men intensiv, tid som poet. Han började skriva som 15-åring men slutade tvärt 26 år gammal för att sedan aldrig mer skriva en rad.

A Sense of Wonder är en sorgligt underskattad Morrison-platta. Innan hade han dock släppt en rad synnerligen icke-kommersiella skivor, bland annat Common One och märkliga Inarticulate Speech of the Heart. Så det är kanske inte så konstigt att den hamnade i skymundan den också.

Men jag spelar den gärna. Här finns flera örhängen förutom Rimbaudlåten. Titelspåret A Sense of Wonder och Ray Charles-låten What Would I Do är tillbakalutad softad soul, för att inte tala om det sköna gunget i Mose Allisons If You Only Knew. Allt givetvis kryddat med en stor dos irländsk folkmusik.
A Sense of Wonder sålde aldrig särskilt bra. Det dröjde faktiskt fram till 1989 och Avalon Sunset, innan Morrison ännu en gång nådde ut till den stora publiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar