The Musical Box: Rockpile sätter allt på plats

torsdag 20 maj 2010

Rockpile sätter allt på plats

Efter bara en genomlyssning av Rockpiles enda album Seconds of Pleasure slår jag en saltomortal från klippkanten. Det är bara att kamma ner håret på underarmarna och ta några djupa andetag. Rockpile sätter allt på plats. Smattrande rak rock direkt från mammuttidens (50- och 60-talet) bästa sida.

Nick Lowe och Dave Edmunds är på spelhumör och bjuder på den ena rockrökaren efter den andra. Seconds of Pleasure är stor. En av de allra bästa pubrockplattor som någonsin gjorts. Det är bara Ducks Deluxe som är större. Teacher Teacher var dock den enda låt på albumet som blev en hit.
Seconds of Pleasure från 1980 blev Rockpiles enda LP. Året efter splittrades gruppen.

Men Rockpile lämnade egentligen betydligt djupare spår efter sig än så, bara man vet var man ska leta. Bandet bildades i Wales i början av 70-talet av Dave Edmunds och Nick Lowe. Men på grund av skivbolagskontrakt kunde Rockpile inte ge ut några egna skivor förrän 1980.

I stället släpptes i slutet av 1970-talet en rad album av Nick Lowe och Dave Edmunds som soloartister, bland annat Lowes två första album och Edmunds Repeat When Necessary. Men även Billy Bremner och Terry Williams var dock med och lirade på de här plattorna, så nog borde de räknas som rockpile-album alltid.
Det ironiska är att när Rockpile äntligen fick ge ut skivor under eget namn, så tog det slut.

Med förstaupplagan av Seconds of Pleasure följde också en eftertraktad EP, där Dave Edmunds och Nick Lowe sjunger Everly Brothers-låtar. De låtarna fanns inte med på de efterkommande LP-utgivningarna, däremot på de cd-pressningar som kommit senare.


Gruppbilden är hämtad från baksidan på LP:n Seconds of Pleasure.

3 kommentarer:

  1. Hittade denna skiva idag på Östhjälpen för 5:-
    i jättefint skick, skall bli spännande att lyssna på ikväll.

    SvaraRadera
  2. Oj, Grattis!
    Den brukar vara ganska svår att hitta.
    Särskilt i bra skick.

    SvaraRadera
  3. Jag får nog ändra från jättefint skick till helt ospelat skick, bra skiva, svårt att vara still det spritter i de gamla benen :)

    SvaraRadera