The Musical Box: Det fantastiska 60-talet

måndag 25 februari 2019

Det fantastiska 60-talet

POP HISTORY – THE FABULOUS 60´S AND 70´S – 1990

Redan på vinylskivans storhetstid var samlingsskivor en stor grej. Det dök upp nya skivor varje vecka på teman allt från tv-filmer till disco, hårdrock eller Detroit-soul. Skivor som gick att få för mindre än en tredjedel av priset för vanliga ”riktiga” skivor.
Jag var aldrig någon större fan. Okej, jag kunde inte låta bli att köpa den första American Graffiti-skivan, soundtracken från filmen med samma namn, men Sista natten med gänget på svenska. Där fanns alla låtar för oss som missat allt det bästa med 50-talets och det tidiga 60-talets rock.

Mitt Pop Historyalbum köpte jag billigt när TV-shopen i Helsingborgs Knutpunkten skulle lägga ner. Jag fick den för 20 spänn, vilket var billigt till och med 1990.

Det var dessutom ett omfattande projekt, hela fem skivor med sammanlagt 80 låtar från 60-talet och det tidiga 70-talet. Inte de allra största hitlåtarna, men många bortglömda one-hit-wonders som The Night Chicago Died med Paper Lace, Sugar Baby Love med Rubettes och Melanies version av Ruby Tuesday i stället för Glimmer twins egen.

De allra största artisterna finns av någon (dyr) anledning sällan med på såna här samlingsplattor. Men jag tycker det här albumet går lite utanför det när låtar som She´s Not There med Zombies, Hang On To A Dream med Nice och Moody Blues klassiker Go Now finns med. Då blir det roligare.
Man kan så klart ha synpunkter på ljudkvalitet och om det verkligen är så kul att ha alla de här låtarna på en samlingsplatta från K-tel när det finns singlar? Svaret på det är så klart nej. Det är inte bättre alls. Jag hade mycket hellre haft alla de här låtarna på singel. Men fram till jag får det så duger det här albumet.

Just nu kom jag på att jag faktiskt aldrig någonsin lyssnat på alla fem skivorna i rad, utan har bara plockat fram albumet när det är nån speciell låt jag letat efter. Som när jag gick och visslade på Winchester Cathedral i flera dagar innan jag kom på vad det var för en låt...och att jag hade den på skiva.

Mitt intresse för middle-of-the-road-pop från 60- och 70-talen har dock minskat, så de senaste åren har jag inte haft anledning att damma av albumet en enda gång. Men jag vet var det finns.

Nr: 1413/2222

2 kommentarer:

  1. Ursäkta men Ruby Tuesday är en Stones låt sen vad Glimmer Twins är har jag aldrig hört talas om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glimmer Twins är en pseudonym för Mick Jagger och Keith Richards som ett låtskrivarpar.

      Radera