The Musical Box: En schnitzel i Salzburg

onsdag 27 februari 2019

En schnitzel i Salzburg

KNEGARN – EN SCHNITZEL I SALZBURG – 2019

Nu något helt nytt här i bloggen. För första gången ska nu ett kassettband upp till granskning. Jönköpingstrubaduren och musikprofilen Johan ”Knegarn” Forsman har nämligen haft den goda smaken att släppa sin senaste skiva både på CD och kassett. Jävlar vad länge sen det var sen jag spelade ett kassettband.
Förra gången jag köpte ett album på kassett har jag spåret tillbaka till sommaren 1980 då jag hittade Santanas Festival i en trådback på ICA i Hällevik. Jag behövde något till kassettbandspelaren i min gamla Saab och priset var bra. Jag betalade 4.95. Fick en femöring i koppar tillbaka på en femkronorssedel.
Ungefär när femöringarna försvann gick kassettbanden samma väg med några års marginal. Innan dess släpptes alla skivor både på vinyl och kassett. Det såldes också oinspelade kassettband där man kunde spela in andras skivor eller göra fina blandband. Det sågs på den tiden som ett lika stort hot mot musikbranschen som filnedladdning idag.
Kassettbanden levde i praktiken kvar ungefär till 90-talets slut, främst bland lokala rockband som med dem på ett billigt och enkelt sätt kunde sprida sin musik till radio och tidningar. Och givetvis i alla bilstereoanläggningar.

Jag har ett ansenligt antal kassetter liggande i min låda under sängen, vilka med åren blivit allt dammigare. Men en ny kassettbandspelare skaffade jag mig för bara 15 år sen då jag hittade en Nakamichi på en loppis för 20 spänn. Gick inte att låta bli. Nakamichi var det sena 70-talets värstingar, svindyra och high-tech.
Johan Forsman har varit med i branschen länge och jag har flera av hans tidigare inspelningar, både på CD och kassett. Jag har till och med tre inspelningar med legendariska Stargazer, In The Crowd, Don´t Rock To Hard och CIA Motherfucker från den tiden Johan var firad rockstjärna på lokala stora festivaler som Hovstock och liknande.

Jag hittar dock inte ett enda sparat spår med Polska turister, som jag vill minnas som Johans entré på den lokala rockscenen i Jönköping. Är inte ens säker på att det finns något.
Passande nog blev jag bjuden på En schnitzel i Salzburg av Johan Forsman samma dag Skid-VM inleddes i Österrike. Bilden på omslaget ser dock inte ut att ha med varken sport eller mat att göra, utan bör nog kunna spåras till bygden mellan Eksjö och Askeryd.

Jag fick enligt önskemål albumet inspelat på kassett, ett riktigt Sony-band. Ett AHF 90 inspelat på ena sidan, med hela 45 lediga minuter att spela in egna roliga grejer på. Något jag nu känner att jag bara måste göra, det är ju hopplöst svårt att hitta oinspelade kassettband nu för tiden, om det ens finns?

Men nu till det som panerar själva schnitzeln i Salzburg, låtarna. Jag vet inte om Johan uppskattar att jag nu ämnar jämföra honom med Bo Åkerström i Torsson. Men det beror i så fall enbart på att han ofta har samma tonläge i sin sång. Knegarns texter är dock inte lika naiva utan påminner mer om Ola Magnells sarkasm och ibland Lasse Tennander, men med mer humor.

En schnitzel i Salzburg är rolig att lyssna på och jag gillar i synnerhet alla kul ordvändningar. Det enda jag saknar är nog ett textblad att hänga med i, för ibland är han snabb både i sång och tanke och emellanåt på jönköpingska. Men jag fattar ju att det inte går att trycka ner ett helt A4-blad i plastfodralet till ett kassettband.

Nr: onumrerad. Har ännu inte bestämt mig för om jag nu ska damma av alla mina kassettband som ligger i lådan under sängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar