The Musical Box: Frågor som måste redas ut

måndag 4 februari 2019

Frågor som måste redas ut

BIRTH CONTROL – INCREASE – 1977

Innan jag på går in på själva albumet är det en del frågor som måste redas ut med tanke på omslaget. Hur många var dem egentligen i Birth Control? Räkna själv får du se hur lurigt det är. Nummer fyra med hockeyfrillan dyker upp rätt snabbt igen. Men den ljushårige filuren med glasögon får man leta efter.
Är alla tyskar verkligen så håriga på bröstet? Nej, det ser man ju. Men man ska komma ihåg att skivan är från 70-talet då det var helt främmande för någon man att raka bort håret på bröstet.

Och till sist. Är det en öken de grävt ner sig i. Eller är det en sandstrand. Jag tvivlar, det skulle i så fall kunna vara en hägring. Och är denna nedgrävning i ökensand en antydan om vad som ska dyka på skivan?

Svaret på sista frågan skulle kunna vara ett lite svävande jaaa...kanske det. 1977 hade Birth Control tappat lite av kontrollen på sin annars stadigt fast förankrade hårda rock, på gränsen till kraut.

De hade börjat snegla lite för mycket på topplistorna och vad som gällde där. Efter hand blev därför deras album mer och mer urvattnade.

Men 1977 höll de fortfarande stilen någorlunda, med 1975 års fantastiska Plastic People som ledstjärna lyckades Birth Control även denna gång skapa ett hyfsat rockalbum.

Men vi kan inte jämföra detta album med tidigare mästerverk som Hoodoo Man, Operation eller Rebirth.
I stället ska man nog se Increase som Birth Controls inledning på en period tvivelaktiga album som Titanic, Deal Done At Night och Count On Dracula där bandet gav sig ut på märkliga äventyr som obetänksamt fick dem att landa i alla möjliga genrer, till och med reggae.

Det var nånstans där jag drog gränsen, skickade ut de där skivorna, behöll de gamla hederliga hårdrockplattorna och kände mig ganska nöjd med det. Jag kämpade länge med Increase, om den skulle behållas eller inte.

Till slut fick den bli kvar. Men inte på grund av omslagets många frågor. Utan för att det helt enkelt är ett ganska sjysst album att lyssna på ibland.

Nr: 1364/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar