The Musical Box: Folket - de som väntar i kön till kassan

söndag 17 februari 2019

Folket - de som väntar i kön till kassan

THE COSMOPOLITAN CUPCAKE CONSPIRACY – 2014

Den andra och folkliga delen i trilogin om tillståndet i landet, Landet-Folket-Jaget. Anders F Rönnblom fortsätter på spåret från The Caviar Pizza Man Is Back men skruvar på objektivet och kommer närmare, folket, de som väntar i kön till kassan.
Anders F Rönnblom är en rockpoet som blir mer intressant med åren som går. Hans texter, dikter, blir med åren allt mer tydligt politiska, en poet på folkets sida. Men han raljerar aldrig, kommer inte med klyschor eller plakatfyndiga sanningar, utan har ett alldeles eget uttryck inlindat i humor, ironi och metaforer.

The Cosmopolitan Cupcake Conspiracy hämtar syre från både 80-talarna Rapport från ett kallt fosterland och Krig & fred & country music (och säkert fler), vilket inte ska betraktas som någon slags nostalgi eller brist. Det är i stället uppseendeväckande att så gamla texter och album är fullt relevanta över 30 år senare.
The Cosmopolitan Cupcake Conspiracy tyckte jag till en början var lite slarvig. Om det berodde på vissa texter eller på musiken analyserade jag aldrig. Möjligtvis kan det varit den överväldigande känslan av att ha ännu ett Rönnblom-album framför mig som jag inte kunde ta ett omedelbart grepp på.

Jag letade ursäkter för att ”spara till ett senare tillfälle”, vilket brukar hända med de skivor jag får för mig kan vara jobbiga eller besvärliga att förstå. Men att ställa ett för mig nytt album med Anders F Rönnblom åt sidan är inget jag kan hantera. Jag är för nyfiken för det.

Som alltid med Rönnbloms album är The Cosmopolitan Cupcake Conspiracy en upplevelse som växer och där slut alla invändningar löses upp i det lätta dis de en gång kom från.

Jag trodde då aldrig att detta album skulle bli nån av mina favoriter. Men jag kan bara konstatera att The Cosmopolitan Cupcake Conspiracy är ännu ett album av Anders F Rönnblom jag tycker känns både angeläget och viktigt och dessutom är underhållande att lyssna på.
Trilogin Landet Folket Jaget består av de tre CD-skivorna
The Caviar Pizza Man Is Back (Landet)
The Cosmopolitan Cupcake Conspiracy (Folket)
The Subliminal Solo Inferno (Jaget)

Nr: 193/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar