The Musical Box: John Lennons viktigaste låt

onsdag 13 februari 2019

John Lennons viktigaste låt

JOHN LENNON - IMAGINE – 1971

Tveklöst är låten Imagine John Lennon viktigaste. Det är hans mest berömda sång , som också blev hans signatur. Den betydde mycket för hans karriär. Och jag håller med, det är en fantastisk låt, en sån där man tvingas dra efter andan för att inte tårarna ska börja rinna.
Men på senare tid har jag upptäckt något märkligt. Kanske efter att ha hört för många covers i allt för många trendiga musikprogram på tv, som Idol och liknande. Jag har börjat tröttna på Imagine, tycker det finns annat av John Lennon som känns bra mycket intressantare att lyssna på.

Inget allvarligt kanske, men den är sönderspelad, tyvärr. Tur att albumet med samma namn finns då. Det är inte lika sönderspelat även om det säkert också fått snurra otaliga gånger på skivspelarna. Undantar man Jealous Guy, som också det blivit en populär coverlåt, finns det fortfarande en hel del andra som väcker nyfikenhet och intresse.
Alla John Lennons album är alltid högst personliga och det går alltid att avläsa hans sinnesstämning vid tiden då låtarna skrevs eller spelades in. Det gör att hans låtar och skivor känns högst påtagligt närvarande och går att hitta sin egen historia eller vinkling. Vem har inte blivit sviken till exempel?

Det är i alla fall känslan man får efter att ha lyssnat på How Do You Sleep. Det är en låt John Lennon går till angrepp mot sin gamle vän och låtskrivarkompanjon Paul McCartney. Han nämner både Sgt Pepper och Yesterday, men sarkasmen går inte att missta sig på. Deras tid tillsammans i Beatles var för alltid över.
Albumet Imagine är som alla Lennons skivor excentriskt och lite självupptaget, men tänkvärt och mycket intelligent gjort. Det som skiljer detta album från hans övriga är den något lättsammare tonen. Jämfört med föregångaren Plastic Ono Band är det ett popalbum. Jämfört med skivan efter, Some Time In New York City, är det en trevlig och lättsam platta. Men i jämförelse med precis allt annat har Imagine tyngd och pondus som få.

Nr: 201/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar