The Musical Box: Octoberon - sofistikerad progrock

söndag 10 februari 2019

Octoberon - sofistikerad progrock

BARCLAY JAMES HARVEST – OCTOBERON – 1976

Har ibland haft svårt för Barclay James Harvest. Så den här skivan blev en liten överraskning när jag väl tog mig tid att lyssna på allvar. Det är ett riktigt bra progrockalbum. Kan man kalla det sofistikerat? Det känns åtminstone så.
BJH var för mig under lång tid symfonisk rock uppblåst så till den milda grad att det blev tråkigt. Kommer inte ihåg vilka skivor det var jag hörde då för ganska länge sen, men det där var en uppfattning jag släpade med mig länge.

Vilket innebar att jag inte heller var särskilt intresserad eller mottaglig för att ta mig tid att lyssna på deras plattor. Men det vände när jag fick tag på Time Honoured Ghosts och Octoberon, köpta tillsammans till ett vrakpris av en dalmas på Anders skivmässa i Skövde.
Ska dock sägas att jag efter det länge var tveksam till köpet och därför lät skivorna stå en hel vinter och hel sommar i hyllan innan jag framåt hösten till sist tog modet till mig att lyssna. Och jag blev överraskad. Gillade både Time Honoured Ghosts och Octoberon. Men Octoberon kändes som den ändå gav mig mer.

Det är dock ingen renodlad prorockplatta. Den går i samma stil som skivorna innan, Everyone Is Everybody Else och Time Honoured Ghosts som är popskivor med inslag av prog.

Möjligtvis är det så att de båda skivorna pekade ut vägen mot Octoberon, som är tvärtom i sin karaktär, ett progrockalbum med kraftiga inslag av pop.

Det är ett underhållande och varierat album som går att lyssna på flera gånger i rad, där förstasidans Ra snabbt blev en favorit. Baksidans Rock´n´roll Star, som nog kan kallas pubikfrieri mer än prog, samt avslutningen med Suicide? är också två spår jag gärna vill rekommendera.

Nr: 1336/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar