The Musical Box: Vibrationer av Yardbirds, Animals och Stones

lördag 23 februari 2019

Vibrationer av Yardbirds, Animals och Stones

THE SHADOWS OF KNIGHT – BACKDOOR MEN – 1966

Så öppnar vi än en gång de gnisslande dörrarna till garagerockens mörka inre och dammar av underbara skramliga amerikanska Back Door Men. Känn vibationerna av 60-talet; Yardbirds, Animals och Stones.
Garagerock, föregångaren till punken i USA, som tog intryck av precis all spännande popmusik från det tidiga 60-talet; surfrock, blues, britpop, blues och psychedelia. Det uppstod mängder av spännande band, där många numera är helt bortglömda. The Shadows Of Knight uppstod i en av Chicagos förorter och gruppens tre skivor betraktas i dag som legendariska.

Vissa går så långt att de vill kalla bandet ett av de första punkbanden, baserat på en mäktig version av Van Morrisons Gloria på bandets första platta.

På den här skivan ger de sig på Hey Joe, som Hendrix spelat in året innan, 1965, och manglar den också. Trots sitt amerikanska ursprung har Shadows Of Knight hittat sin stora inspiration från England.

Vi som gillar tidiga Stones, Yardbirds eller Fleetwood Mac känner igen oss, och en och annan kommer att förklara Shadows Of Knight som svaret på rockmusikens innersta mörker eller ljus, beroende på i vilken ände av tunneln man själv håller till.
Jag hade nog inte upptäckt skivan om inte Mnusic On Vinyl släppt en nypress för inte så länge sen. Jag har med andra ord ett helt knaster- och repfritt exemplar att njuta av. Men jag vet att det finns en och annan som påstår att det ska knastra lite om såna här skivor för att man ska hitta skivans själ på riktigt.

Hur som helst är Back Door Men äe synnerligen charmig platta med ett band som är helt orädda för vad de ger sig in på. Tempot är rasande, ljudet är skrapigt och allt är bara skitkul.

Nr: 1315/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar