The Musical Box: Bra tysk hård rock

lördag 25 maj 2019

Bra tysk hård rock

EXCALIBUR – THE FIRST ALBUM – 1972

En riktigt kul hårdrockskiva från det tidiga 70-talet. Tyska Excalibur döljer inte att deras influenser heter Uriah Heep, Led Zeppelin och Deep Purple. Lägg dessutom till en liten oförskämd ådra av rock´n´roll...
Jodå, Excaliburs första album kan vara riktigt underhållande för den som ännu inte mentalt tagit sig ur 70-talet. Det går att hitta referenser till mer kända hårdrocklåtar i nästan varenda låt. I första spåret funderar jag på om bandet inte skulle kunna vara ett utomäktenskapligt barn efter en tillfällig förbindelse mellan Led Zeppelin och Uriah Heep.

I andra låten tippar jag att Free också måste varit med den där ödesdigra natten...och är så ironisk att jag också lägger till Showaddywaddy...utan att för den skull kalla Excalibur för parodi.

Det är ju inte helt okänt att tyska hårdrockband gärna tog efter de brittiska och sen med inhemska kulturella influenser utvecklade sin egen stil.

Excalibur gör delvis detta också, men verkar vara lite för inkörda på brittisk hårdrock för att på allvar lyckas skapa något helt originellt. Man kan definitivt inte gå så långt att kalla deras musik för krautrock, The First Album är knappast experimentell.

Däremot jämför jag gärna med andra tyska hårdrockband från samma tid, inte minst Tiger B Smith, där jag tycker det finns ganska stora likheter.
The First Album fick en fortsättning, men det dröjde elva år till album nummer två, 7 Heaven. Några fler album spelade Excalibur inte in. Jag tror dock inte det innebar att mänskligheten missade något jättestort. Åtminstone The First Album är en skiva mest för oss som ibland bara vill höra sjysst hård rock.

Nr: 1433/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar