The Musical Box: Från Biminghamns rökiga pubar

tisdag 28 maj 2019

Från Biminghamns rökiga pubar

SPENCER DAVIS GROUP – DIMPLES – 1967

Spencer Davis Group hör till de där legendariska brittiska banden från Birmingham i mitten av 60-talet. En period som numera kallas brum beat och skapade grupper som Moody Blues, Slade, Electric Light Orchestra och Black Sabbath.
Spencer Davis Group var ett av de tidiga brumbeatbanden som går att spåra tillbaka ända till inledningen av 1963 då Spencer Davis träffade Steve och Muff Winwood på en pub där de uppträdde under namnet Muff-Woody Jazz Band. Nästan exakt ett år senare släppte bandet sin första singel, Dimples, en cover på John Lee Hookers klassiker. Tre år höll gruppen.

Att utgivningen av den här skivan sammanföll med att Steve och Muff Winwood lämnade bandet 1967 är säkert inte en tillfällighet.

Det är ett samlingsalbum med de bästa låtarna från de tre album som gavs ut med bröderna Winwood. Dimples gavs dock bara ut i Skandinavien och i Kanada. Samtidigt släpptes i England och USA ”The Best Of Spencer Davis Group Featuring Steve Winwood”.

Steve Winwood hade trots sin ungdom, han var bara 15 när Spencer Davis Group bildades, nämligen skaffat sig ett rykte som grym musiker, han kunde ju lira på vad som helst, från piano till gitarr, mandolin och violin. Dessutom kunde han ju sjunga.

Hans nästa steg blev Traffic tillsammans med Jim Capaldi, Dave Mason och Chris Wood. Spencer David Group fortsatte spela och ge ut skivor med delvis ny sättning, men lyckades aldrig nå samma höjder som under bröderna Winwoods tid i bandet.
Bandets tre första skivor, Their First Album, second Album och Autumn ´66 är skivor man inte springer på var som helst. Så har man inte tillgång till dem är samlingsplattan Dimples en bra ersättare. Inte minst visar skivan vilket mångsidigt band Spencer Davis Group var under sina första år.

De lirar blues, rock, soul och kombinationer där emellan, främst covers men också låtar skrivna av Steve Winwood som High Time Baby och Goodbye Stevie. Musik som måste ha gått hem på de rökiga och slamriga pubar i Birmingham där de hade sitt ursprung.

Nr: 458/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar