The Musical Box: Marc Bolans misslyckade USA-satsning

söndag 5 maj 2019

Marc Bolans misslyckade USA-satsning

T REX – LIGHT OF LOVE – 1974

Light Of Love var skivan som skulle bli Marc Bolans och T. Rex stora genombrott i USA 1974. Så blev det inte. Amerikanerna gillade aldrig Marc Bolan. Till slut gav han upp och åkte hem till London.
USA-plattan brukar inte räknas in i T. Rex ordinarie diskografi eftersom tre låtar är hämtade från albumet Zinc Alloy 1974 och resten låg till grund för Bolan´s Zip-Gun året efter. Men i min samling står den för sig själv.

Light Of Love var avsedd endast för amerikanerna, alla låtarna är inspelade i USA med delvis andra musiker. Låtarna på Zip Gun arrangerades om och spelades sen in på nytt i London.

På den amerikanska skivan är bland annat gitarristen Jack Green med och backar upp, denna bloggs särskilda lilla husgud, vilket helt och hållet var anledningen till att jag slantade upp en hel del pengar för plattan nere i Klasses källare trots att skivan inte är galet svår att få tag på.

Nu kan jag väl inte påstå att Light Of Love är mycket bättre för att Jack Green är med här och inte på Bolan´s Zip-Gun. Men jämför man de båda plattorna är den amerikanska lite vassare.

Framför allt tycker jag ljudet är snyggare och lite renare, till skillnad från Zip-Gun som i likhet med de flesta andra T. Rex-skivor är ganska mörka i tonen.

Light Of Love blev inte alls blev väl mottagen i USA. Den men hamnade så klart i England något år senare också. Lite ironiskt att den då sålde bättre än Zip-Gun...
Light Of Love kan knappast räknas in bland Marc Bolans storverk. Det finns tre låtar på LP:n som dock känns lite extra. Titelspåret Light of Love, Precious Star och Token of My Love, alla på förstasidan och alla med även på Bolan´s Zip-Gun. Men här är de mycket roligare att lyssna på. Av någon anledning...

Nr: 761/2222

Jag har publicerat denna text en gång tidigare. Nu har jag dock gjort en del ändringar och tycker därför det håller att lägga ut den igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar