The Musical Box: Bolans misslyckade USA-satsning

onsdag 23 maj 2012

Bolans misslyckade USA-satsning

T REX – LIGHT OF LOVE – 1974

Light of Love var skivan som skulle bli Marc Bolans och T. Rex stora genombrott i USA 1974. Så blev det inte. Amerikanerna gillade aldrig Marc Bolan. Han gav upp och åkte hem.
USA-plattan brukar inte räknas in i T. Rex ordinarie diskografi eftersom tre låtar är hämtade från albumet Zinc Alloy 1974 och resten låg till grund för Bolan´s Zip-Gun året efter.

Men i min samling står den för sig själv. Light of Love var avsedd endast för amerikanerna, alla låtarna är inspelade i USA med delvis andra musiker. Zip Gun-låtarna gjordes senare och spelades in i London.
Bland annat är gitarristen Jack Green med och backar upp, denna bloggs särskilda lilla husgud, vilket helt och hållet var anledningen till att jag hostade upp en jämrans massa pengar för plattan nere i Klasses källare.

Nu kan jag väl inte påstå att Light of Love är mycket bättre för att Jack Green är med här och inte på Bolan´s Zip-Gun. Men jämför man de båda plattorna är den vassare.

Framför allt tycker jag ljudet är snyggare och lite renare, till skillnad från Zip-Gun som i likhet med de flesta andra T. Rex-skivor är ganska mörk i tonen.
Light of Love blev inte alls blev väl mottagen i USA, men hamnade så klart i England något år senare också. Lite ironiskt att den då sålde bättre än Zip-Gun...

Light of Love kan väl knappast räknas in bland Marc Bolans storverk. Det finns tre låtar på LP:n som dock känns lite extra.

Titelspåret Light of Love, Precious Star och Token of My Love, alla på förstasidan och alla med även på Bolan´s Zip-Gun. Men här är de mycket roligare att lyssna på. Av någon anledning...

Nr: 761/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar