The Musical Box: Popmusik med själ och hjärta

tisdag 1 maj 2012

Popmusik med själ och hjärta

MAMA CASS ELLIOT – DREAM A LITTLE DREAM - 1968

Oj vilken liten pop-pärla!
Ta nu och kasta dej i bilen och åk så fort du kan till första bästa skivaffär. Den här plattan måste du bara ha i din samling, Mama Cass Elliots första soloalbum, Dream A Little Dream från 1968.
Inte en dålig låt! Jag lovar!

Gillar du den snälla varianten av amerikansk 60-talspop, kommer du att älska den här skivan.
Mama Cass är kanske mest känd som bakgrundssångerska i supergruppen Mama´s & Papa´s. För det mesta var det Denny Doherty som fick stå längst fram.

Hon är kanske också ihågkommen för ett antal rätt trevliga och roliga soloalbum med lättare tuggummipop. Men det här är hennes första platta. Och hennes bästa!

Här handlar det inte om lättviktig tuggummipop, utan om popmusik med själ och hjärta. Många av dem som skrivit om den här plattan tidigare, och definitivt kan ämnet bättre än jag, menar att Dream A Little Dream är så nära man kan komma Mama Cass.
När Mama´s & Papa´s splittrades satsade skivbolaget Dunhill på Cass Elliot före både Denny Doherty och John Phillips. Då tyckte kanske en och annan att det var lite märkligt.

Men när jag hör den här skivan förstår jag varför...samtidigt som det går rysningar längs ryggraden.
Mama Cass öppnar sitt hjärta och bjuder på läcker jazzpop, snygg och smäktande country och en hel del psykedeliainspirerad pop, precis som det ska vara.
Superhiten Dream A Little Dream står sig fortfarande väldigt bra.

Nr: 906/200

1 kommentar:

  1. Jag har inte just denna platta, men har The Mamas & The Papas debut-LP samt en samling med Cass Elliot som om jag minns rätt heter "Mama's big ones". Båda plattorna är utmärkt 60-talspop av det lite snällare slaget. Både The Mamas & The Papas och Cass Elliots soloskivor betraktades kanske som banal, lättviktig tuggummipop när det begav sig. Men när man hör skivorna idag är det - precis som du skriver - lysande popmusik.

    SvaraRadera