The Musical Box: Ett garv och ”fuck off”

torsdag 24 maj 2012

Ett garv och ”fuck off”

MICHAEL OLDFIELD – HEAVEN´S OPEN - 1991

Heaven´s Open är Mike Oldfields sista album på Virgin. I den avslutande låten säger han hejdå med ett garv och ett ”fuck off”.

Heaven´s Open är ett snabbjobb för att vara Oldfield, den tog bara sex månader att göra. Kanske är det hans egen Sandinista, det där trippelalbumet Clash gjorde för att slippa ifrån ett skivkontrakt.
Det är den enda skivan han skriver ut hela sitt namn – Michael – på alla sina andra album kallar han sig bara Mike. Kanske gjorde han det för att reta nån på skivbolaget? Vad vet jag.

Skivan är från 1991, Oldfield hade släppt sitt första album 20 år tidigare. Men det här var den första platta där man hörde honom sjunga.

Det är albumet efter superplattan, de magiska djungeltrummornas Amarok.
Heaven´s Open är enligt många Oldfield-kännare och massor av skribenter ett av hans allra sämsta album.
Men nu är det min tur att komma med ett litet ”fuck off”. Så usel är den inte. Heaven´s Open går naturligtvis inte att jämföra med Amarok, men lite av den där magin har trots allt dröjt sig kvar.

Och för den som vill höra Mike Oldfield experimentera måste 20 minuter långa Music From The Balcony tillfredsställa alla de behoven.

Och sen – men inte minst – det är kul att man äntligen får höra Mike Oldfield sjunga. Han är bättre än vad jag trodde. Och förmodligen bättre än vad han själv räknat med.

Och på tal om usla Oldfield-skivor...Earth Moving och Islands står inte särskilt högt på min lista. Heaven´s Open klarar sig betydligt bättre.

Nr: 2012/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar