The Musical Box: Skräckfilmsondska på svart vinyl

söndag 20 maj 2012

Skräckfilmsondska på svart vinyl

BLACK SABBATH – BLACK SABBATH -1970

Det här är något för rockhistorikerna att sätta tänderna i. Black Sabbaths debutalbum - tidernas första riktigt ondskefulla rockalbum. Det här är en av de största rockplattorna någonsin, tillsammans med Led Zeppelin I och Deep Purple In Rock. Det tror jag de flesta är överens om.
Naturligtvis är det inte ondskefullt, Black Sabbath var inga satanister, det är skräckfilmsondska vi snackar om.

Omslagsbilden gjorde sitt till för att förstärka det. Det är fortfarande ett av de allra bästa skivomslag som tagits fram, tycker åtminstone jag.

Men 1970 var den här skivan en chock, fruktansvärt smaklös och ohyggligt vulgär. Black Sabbath gick långt över alla då existerande gränser.

Skivan gavs dessutom listigt nog ut fredagen den trettonde (februari 1970) och mörkrets makter såg till att den ondskefullt nog gick upp på trettonde plats på engelska försäljningslistan...
Det var med den här skivan Sabbath sparkade in alla dörrar som fanns. Det var med den här skivan de gjorde sig till en hel föräldragenerations högst påtagliga mardröm.

Det var inte alla mina kompisar som fick spela den här LP:n hemma, eller ens ha den i sin samling. Den här skivan diskuterades livligt på föräldramöten i skolan. Det fanns de som ville förbjuda den...hur det nu skulle ha gått till.
Därmed inte sagt att det är en särskilt bra Black Sabbath-LP. De gjorde mycket bättre grejer senare. Paranoid, Master Of Reality och Vol 4 håller jag som musikaliskt sett bättre album.

Och idag är musiken på skivan naturligtvis något helt annat.

Jämfört med genrer som thrashmetal, deathmetal och vad det nu kan vara är detta närmast en popskiva.

Det finns också en och annan som påpekar att det är ganska seg sak. Låtarna går i rätt långsamt tempo. Det är naturligtvis helt sant. Men hur skulle de annars ha gjort?

Det handlade ju trots allt om att bygga upp ett skräckscenario. Då skulle det låta så här.

Nr: 1213/2222

4 kommentarer:

 1. "Det här är en av de största rockplattorna någonsin, tillsammans med Led Zeppelin I och Deep Purple In Rock. Det tror jag de flesta är överens om."

  Nej, jag är definitivt inte överens med dig om detta.

  "Men 1970 var den här skivan en chock, fruktansvärt smaklös och ohyggligt vulgär."

  2012 framstår Black Sabbath fortfarande som fruktansvärt smaklösa och ohyggligt vulgära. Inte för att man blir upprörd över deras pubertala satanist-attribut, utan för att musiken är så otroligt usel.

  (Förlåt, jag var tvungen. Sabbath är - vid sidan av Dylan och Nirvana - mina främsta hatobjekt bland rockartister som anses vara "klassiska".)

  SvaraRadera
 2. He, he. det är rätt!
  Man kan inte vara överens om allt.

  SvaraRadera
 3. Ovan nämnda skiva är en av de största rockplattorna någonsin, oavsett vad man personligen tycker om plattan.

  SvaraRadera
 4. Det var så jag menade.

  SvaraRadera