The Musical Box: Clash hittade punkens kärna

lördag 12 maj 2012

Clash hittade punkens kärna

THE CLASH – THE CLASH - 1977

I punkens oregerliga och vilda barndom var Sex Pistols kungar. The Clash hamnade i skuggan av Johnny Rotten och Sid Vicious. Men skillnaden mellan banden var enorm. The Clash var väldigt mycket bättre.
För om Sex Pistols var rå energi och uppror som sparkade mot allt och alla, var Clash det som egentligen utgjorde hela punkens kärna.

Deras texter hade en djupare innebörd, det var en politisk protest och ett ställningstagande – The Guns Of Brixton. Dessutom var de bättre på att hantera sina instrument...

Och även om Clash (då) anklagades för att vara för mycket kliché - vilket säkert delvis var sant, nu för tiden är känslan rubriksensation över deras texter – ägde de en nyans som deras vildare kollegor inte hade.

The Clash höll sig inte med för vilt spretande gitarrer och yxiga trummor. De tog också in influenser från ska och reggae i sin musik, kanske inspirerade av band som Specials och Selecter.
I skuggan av Never Mind The Bollocks är The Clashs debutalbum från 1977 en punkikon. En historiskt dokument, en grönsvartvit uppviglare, en musikalisk smältdegel och med en betydligt större vision än andra samtida punkare.

Har du kvar skivan hemma i hyllan kan du väl vid något tillfälle lira Janie Jones, London´s Burning, Police & Thieves och I´m So Bored With The USA. Bara för att återuppliva gamla minnen.
Du tror det kanske inte, men den här skivan är förvånansvärt bra fortfarande.

Nr: 679/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar