The Musical Box: Tideräkningen börjar med Moontan

torsdag 3 maj 2012

Tideräkningen börjar med Moontan

GOLDEN EARRING – MOONTAN - 1973

Holländarna Golden Earring, som började karriären som tämligen snälla 60-talspoppare, blåste 1973 ut väggarna i den etablerade rockvärlden.

När jag nu ska skriva om denna holländska grupp för första gången* känns det både naturligt och nödvändigt att börja med Moontan och superhiten Radar Love.

För större än så blev aldrig Golden Earring, alla deras album inräknade, som är minst 25 sedan starten 1961. De håller förresten fortfarande igång och sprattlade till senast 2006 med en ny skiva.
Golden Earring ska alltså räknas in bland de riktiga dinosaurierna i rockvärlden, vid sidan av Rolling Stones, David Bowie och några få till.

Men det är på Moontan alla trådar knyts samman och löses upp. Det är före eller efter Moontan som Golden Earrings tid måste räknas.

Moontan, med sitt synnerligen uppseendeväckande omslag, var en udda hybrid av brittisk 60-talspop, tysk krautrock och progressiv rock. Golden Earring lyckades aldrig upprepa den bedriften senare. Den skivan står helt för sig själv.

Radar Love, bandets första stora hit, är fortfarande en av de bästa hårdrocklåtar som någonsin gjorts. Singeln gick rakt upp på topplistorna när den släpptes 1973, LP:n följde strax efter.

Det var egentligen ganska märkligt. Moontan och Radar Love var så långt från hitlistepopens treminutersregel det går att komma. Skivan innehåller bara sex låtar. Radar Love är sex minuter lång, Vanilla Queen 9.15 och Are You Recieving Me hela 9.53.

Om du till äventyrs inte har detta rockmonster i din samling har du inget val. Skaffa skivan nu!

Nr: 484/2000

* Publicerade i februari 2010 en artikel om Moontan. Den ersätts nu av den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar