The Musical Box: Supertramp med Rick Davies

torsdag 2 maj 2019

Supertramp med Rick Davies

SUPERTRAMP – BROTHER WHERE YOU BOUND - 1985

Jag var en av dem som trodde att Supertramps karriär var över när Rodger Hodgson lämnade bandet efter It´s Raining Again. Men 1985 kom skivan Brother Where You Bound, en redan innan den kom underskattad skiva.
Det var med Brother Where You Bound som Supertramp gick in i en helt ny fas, något helt annat än Rodger Hodgsons popinfluenser. Det var här Rick Davies styrde bandet mot jazzrock och progressiv rock. Jag vet att många som gillade It´s Raining Again och superhitskivan Breakfast In America blev väldigt tveksamma, jag var länge en av dem. Cannonball blev dock en mindre hit.

Brother Where You Bound har inte vassa edge som Crime Of The Century eller Crisis! What Crisis?, men Supertramp lyckades med Rick Davies hitta ett nytt och fräscht sound långt från radiohitlistorna, men betydligt trevligare i längden att lyssna på. Den jazzorienterade väg Supertramp styrde in på passade dem.
Tyvärr insåg inte jag det förrän långt senare, så Brother Where You Bound hörde under många år till de skivor isamlingen som bara fick stå i hyllan och aldrig blev spelade. Det var först när bowlingkollegan Bosse, som annars är mer inne på italiensk disco, hävdade att Brother Where You Bound var briljant, som jag blev nyfiken och till slut spelade skivan och för första gången lyssnade på den på riktigt. Och där satt den, 25 år senare...

Det går naturligtvis att idag lite syrligt mena att skivan känns daterad, eftersom flera av låttexterna handlar om kalla kriget. 1985 var det aktuellt i högsta grad, men nu för tiden något man bara läser om i historieböckerna. Så är det.

Men om man bara förhåller sig till musiken på skivan – då är Brother Where You Bound mycket en underhållande Supertramp-platta. Förutom Cannonball, som jag först på senare kommit att uppskatta, har jag nu också fastnat för titelspåret, ett 16 minuter långt ljudexperiment, Supertramps mest proginspirerade låt någonsin.

Nr: 1455/2222

Har köpt en ny eftersom den gamla var lite sliten. Därför tycker jag mig kunna lägga en ny text om skivan igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar