The Musical Box: Supertramp utan Rodger Hodgson

söndag 29 april 2012

Supertramp utan Rodger Hodgson

SUPERTRAMP – BROTHER WHERE YOU BOUND - 1985

Jag var en av dem som trodde att Supertramps karriär var över när Rodger Hodgson lämnade bandet efter It´s Raining Again*. Men 1985 kom skivan Brother Where You Bound, en redan då underskattad skiva, men egentligen riktigt, riktigt skön lyssning.

Cannonball blev dock en mindre hit, om det nu finns nån som minns den...
Okej, Brother Where You Bound har väl inte samma lyster och vassa edge som Crime Of The Century eller Crisis! What Crisis?, men Supertramp lyckades trots Hodgsons frånvaro behålla sitt fräscha sound och snygga melodisnickrande.

Möjligtvis kan man väl också hävda att skivan är något mer jazzorienterad än de tidigare albumen. Men det vill jag påstå passade Supertramp alldeles utmärkt 1985.
Det går naturligtvis också att syrligt mena att skivan idag känns lite väl daterad, eftersom flera av låttexterna handlar om kalla kriget. 1985 aktuellt i högsta grad, men nu för tiden något man bara läser om i historieböckerna.

Så är det. Men om man bara förhåller sig till musiken på skivan – då är Brother Where You Bound fortfarande en underhållande Supertramp-platta.

Nr: 1604/2000

Den övre bilden är hämtad från skivans innerkonvolut.

* Hitlåten på LP:n ...Famous Last Words... från 1982 är väl bäst att lägga till...

2 kommentarer:

  1. Den här plattan gjorde jag mig av med snabbt som tusan. Jämfört COTC faller den platt.

    SvaraRadera
  2. Men så kan man ju inte göra!
    Men visst går den inte att jämföra med Crime...

    SvaraRadera