The Musical Box: Tungt, allvarligt och seriöst

fredag 27 april 2012

Tungt, allvarligt och seriöst

RARE BIRD – AS YOUR MIND FLIES BY - 1970

Rare Bird är ett sånt där band som alltid nämns med en viss respekt. Med två organister, basist och trummis – alltså ingen gitarrist – skilde de sig en hel del från de flesta andra progressiva 70-talsband.

Rare Birds album är svåra att komma över idag, men jag fick av en händelse tag på gruppens andra platta, As Your Mind Flies By från 1970.
Och det här är tunga grejer!
Letar du efter lite lättsam och lättsmält underhållning kan du glömma den här skivan. Ett band med råtung orgel, keyboards...och på sina ställen cembalo (!) och kyrkokörer är inget man bara avfärdar med en axelryckning.

Inslagen av klassisk musik är också väldigt påtagliga, lite åt Ekseption-hållet, och kanske tidiga Barclay James Harvest, men råare.

Rare Bird har dessutom en sångare av allra högsta klass. Jag skulle nog kunna tänka mig att jämföra Mark Ashton, som dessutom var trummis, med 70-talets allra bästa hårdrocksvokalister.
Sedan tidigare har jag Rare Birds debutplatta i samlingen, As Your Mind Flies By är gruppens andra album. Jag kan alltså jämföra...

Och då tycker jag så här:
Den här skivan är inte lika rolig. Den är tyngre, allvarligare och väldigt seriös. Debutplattan känns lite mer experimentell och därför mer spännande. Dessutom finns ju Rare Birds förmodligen enda singelhit på den skivan, Sympathy.

Men å andra sidan finns det flera bra grejer på As Your Mind Flies By också. Inte minst tio minuter långa eposet Flight, den är brutal.

Nr: 1613/2000

6 kommentarer:

 1. Tack Olle för tipset, denna skiva passade mig bättre än deras första (jag har lyssnat på den på Youtube). Sångaren/musiken tycker jag påmminer i mycket om Jonas Warnerbring i "Råg i ryggen" som du kanske skulle gilla.

  http://www.progg.se/band.asp?ID=166

  //Bosse

  SvaraRadera
 2. Ska absolut kollas upp!

  SvaraRadera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=oKNiCnx2We4

  Ett exempel på "Råg i ryggen".

  //Bosse

  SvaraRadera
 4. Cembalo (harpsichord på engelska) är ett underskattat instrument i rocksammanhang. Några andra grupper som använde cembalo var Ultimate Spinach, Chamaeleon Church, Savage Grace och Morning Glory. Vet någon om fler?

  SvaraRadera
 5. Ja jag måste bara säga att denna platta är det bästa jag har hört på länge...från början till slut, inte en dålig sekund på skivan. Det är inte alla plattor som är så.

  Tack för tipset.

  //Bosse

  SvaraRadera
 6. Vad kul! Det är lite därför jag håller på med det här.

  SvaraRadera