The Musical Box: Larry Graham uppfann slapbas-tekniken

söndag 8 april 2012

Larry Graham uppfann slapbas-tekniken

GRAHAM CENTRAL STATION - NOW DO U WANTA DANCE - 1977

Graham Central Station är smattrande, dunkande discofunk från mitten av 70-talet. Musik för dansgolvet i rakt nedstigande led från Sly & The Family Stone, där Larry Graham tidigare lirat bas.
Det sägs vara han som uppfann slapbas-tekniken*, och att han är en virtuos på detta visar han på GCS-albumet Now Do U Wanta Dance från 1977.

Graham Central Station fick flera hits på den här plattan. Gruppens fräcka synthfunk gick hem i USA. Titelspåret gick upp på amerikanska Billboardlistan och HAPP-E-2-C-U-A-GINN gick samma väg.

I Sverige funkade det inte lika bra med funk i mitten och slutet av 70-talet. Den här skivan såldes som reaskiva redan 1978 eller nåt sånt. Jag köpte mitt ex för bara någon tia.

Jag fick faktiskt två för samma pris. Den ena av dem var nämligen inte öppnad och han som sålde dem ville tydligen väldigt gärna bli av med dem. ”En skiva att lyssna på och en att spara” var naturligtvis ett argument jag inte kunde stå emot.

Och jag har båda skivorna kvar.
Men till skillnad från många andra har jag spelat Now Do U Wanta Dance (den ena av dem, den andra är fortfarande inte sprättad).

Och nu för tiden gillar jag Graham Central Station bättre. Inte minst efter att ha sett Larry Graham lira slapbas på Youtube. Han är brutal.

* Det påstår i alla fall Wikipedia.

Nr: 1821/2000

1 kommentar:

  1. Jo, det brukar hävdas att Graham uppfann denna teknik. I och för sig måste väl någon annan också ha kommit på att man kan slå till strängen på en elbas med tummen och då få ett speciellt sound. Men det var nog faktiskt Larry Graham som först utvecklade en spelstil baserad på detta.

    SvaraRadera