The Musical Box: Her Bright Skies nära leva rockdrömmen

onsdag 22 maj 2019

Her Bright Skies nära leva rockdrömmen

HER BRIGHT SKIES – CAUSE A SCENE – 2010

Det var aldrig någon tvekan om vad jönköpingsbandet Her Bright Skies ville. Och att de var beredda att jobba hårt för det. 2010 släppte bandet sin andra fullängds-CD, välproducerade Cause a Scene. Redan innan skivan spelades in hade bandet lyckats ta sig ut i Europa på turne.
Man kan nog påstå att Her Bright Skies var väldigt nära att få leva rockdrömmen. 2007 och 2008 spelade bandet i bland annat England, Holland, Tyskland och Slovakien. Små klubbspelningar visserligen, men ändå. Vad jag vet stannade det där. 2012 släppte Her Bright Skies en tredje platta, Rivals. Men 2013 fick bandet avbryta en turné i Italien. Nästa gång jag hörde om bandet var då jag läste om deras avskedsspelning på Bongo i Jönköping, 2016 var det.
Cause A Scene var en av många CD-skivor som kom till redaktionen, men någon riktig recension blev det aldrig, i stället en intervju inför en av bandets få spelningar i Jönköping, på numera insomnade Karamellfestivalen.

Skivan hamnade till slut i demolådan under sängen, vilket är det närmaste en CD-begravning man kan komma, men så blev det inte den här gången. CD:n upphittades vid en städning, jag kom ihåg intervjun och blev lite nyfiken på skivan...mer än åtta år senare. Så illa kan det gå för cd-skivor som skickas till tidningsredaktioner...

Jag kan väl inte påstå att Her Bright Skies musik är mitt favoritämne. Det fanns ju en period i början av 2000-talet då varenda band skulle lira hardcorerock, kallade sig emorockare och ansträngde sig för att se ohyggligt svåra och otillgängliga ut när det skulle fotograferas.

Her Bright Skies hör tveklöst hemma i den genren. Då var jag trött på sånt. Men nu med några års distans blev jag nästan överraskad av min egen reaktion. Cause A Scene låter riktigt bra. Låtarna är överlag starka och välgjorda.

Det är hårt, det är metalriff och det är högt tempo. Gillar också sångaren, Johan Brolin, som har ett fräckt uttryck och gärna growlar när han får tillfälle. Nu förstår jag varför bandet fick turnera över hela Europa i flera år.

Nr: onumrerad, ingår i min jönköpingssamling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar