The Musical Box: Rå energi från Rolling Stones

fredag 10 maj 2019

Rå energi från Rolling Stones

ROLLING STONES – TATTOO YOU – 1981

Efter Some Girls och Emotional Rescue tyckte jag Rollling Stones hamnat i en återvändsgränd av försök att hänga med i trenderna, new wave och disco. Det blev lite för trendigt och jag tappade tillfälligt intresset.
Det var så klart en total missbedömning. Rolling Stones går inte att avfärda så lätt. Den första låt jag fick höra från Tattoo You var på tv, Neighbours. Jag var inte alls förberedd.

Låten var så fullproppad med undertryckt vrede och ilska att jag knappt orkade höra den färdigt. Mick Jagger var på något sätt rent fysiskt närvarande när han spottade ur sig orden och Keith Richards och Ron Woods gitarriff slog rakt i magen.

Tio år efter Sticky Fingers var Rolling Stones 1981 tillbaka som ett av sina absolut största album. Tattoo You är det förakfulla svaret till alla oss som trodde Stones era var över.

Start Me Up, Little T & A, Hang Fire och Neighbors blev en rasande uppgörelse med 80-talets bleka och könlösa rockmusik. Här fanns inga blippande synthar eller digitala finesser.

Bara rå energi, serverad av hålögda och härjade män med ett hånflin i mungipan. Rolling Stones visste precis vad de gjorde. Tattoo You blev gruppens bästa platta sedan Sticky Fingers och Exile on Main Street i början av 1970-talet.

Stones hade tacksamt skalat bort de musikaliska experimenten från Black & Blue, Some Girls och Emotional Rescue, där The Glimmer Twins lekt med allt från jazz, funk, disco och reggae.
De visade att Rolling Stones, trots alla rykten och spekulationer, inte var slut. Att de tvärtom fortfarande hade energin...om de bara ville. Jag tvekar inte att påstå att Tattoo You är en av 80-talets bästa rockplattor.

Nr: 242/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

1 kommentar:

  1. Vad som är lite fascinerande med denna med rätta högt skattade skiva är att den egentligen inte hade några nyskrivna, eller ens nyinspelade, låtar... allt var outtakes och halvfärdiga låtar, de flesta från just inspelningarna för Some Girls och Emotional Rescue men även ett par ännu äldre. Enligt uppgift var det bara sångspåren som behövde läggas på eller om. Ändå blev det en så stark skiva.

    SvaraRadera