The Musical Box: Den tragiska historien om Clifford T Ward

tisdag 17 mars 2020

Den tragiska historien om Clifford T Ward

CLIFFORD T WARD – NEW ENGLAND DAYS – 1977

Clifford T Ward var en favorit hos BBC Radio som ofta spelade hans låtar under 70-talet. Men några större framgångar fick han trots det aldrig. Jag kände inte alls till hans låtar och skivor förrän jag av en tillfällighet kom över New Elngland Days.
Det är ett riktigt sjysst popalbum av en talangfull singer/songwriter. Wards musik påminner om Cat Stevens, melodiös behaglig popmusik att lyssna på. Jag blir nästan lite irriterad över att jag aldrig någonsin hört talas om honom förrän nu. Och då spelade han ändå in närmare tio album under sin levnad.

Hans historia är tragisk, som startade i början av 60-talet, då han med sitt band Cliff Ward and The Cruisers vann en talangtävling och blev populära i Birmingham och West Midlands.

Men det var först i början av 70-talet han fick chansen att spela in några album och 1972 kom hans första platta, Singer Songwriter, som visserligen fick positiv kritik men inte mycket mer.

Ward gav under 70-talet ut en rad singer/songwriteralbum med ungefär samma resultat. Kritikerna gillade dem, men publiken uteblev. Bäst gick det 1973 med albumet Home Thoughts som tog sig upp på 40:e plats på brittiska försäljningslistan.

New England Days är hans sjunde album och den enda platta med Ward jag än så länge hört. Och jag tycker bra om den. Förmodligen skaffar jag fler, om jag hittar någon.
Den stora orsaken till att framgångarna uteblev berodde förmodligen på att han var väldigt ovillig att göra offentliga framträdanden och spela live. Det påverkade så klart musikerkarriären.

När han sedan i slutet av 80-talet drabbades av sjukdomen MS blev det också omöjligt för honom. Han vprdades under flera år i sitt hem av hustrun. Ward spelade trots sjukdomen in ett sista album 1995, Julia And Other New Stories. År 2001 avled han. Han efterlämnade sig en låt rad fantastiska poplåtar, men fick aldrig något riktigt erkännande av sin talang.

Nr: 1704/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar