The Musical Box: Två svenska popvärldar förenas

tisdag 10 mars 2020

Två svenska popvärldar förenas

THE LONELY BOYS – THE LONELY BOYS – 1996

The Lonely Boys är ganska udda samarbete, mellan Per Gessle och Nisse Hellberg. Det bästa från två svenska popvärldar som strålar samman i det gemensamma intresset i 60-talspop och blues.
Att Beatles och Rolling Stones nu direkt måste in i texten är alldeles självklart nödvändig. Det var den musik både Hellberg och Gessle växte upp med, något som också färgat deras musikaliska kareriärer i Wilmer X och Gyllene Tider.

Att skivan kom till berodde dock på musikjournalisten Mats Olsson och hans bok De ensamma pojkarna 1995. Lagom till lanseringen av boken spelades detta album in, 600 ex släpptes på vinyl, 2000 på cd-skiva som dsitribuerades ihop med boken. Det dröjde dock bara till januari 1996 som skivan gavs ut på riktigt.
Bandet The Lonely Boys var ett samarbete mellan Wilmer X och Gyllene Tider. Det bestod av Thomas Holst och Nisse Hellberg från Wilmer X, Per Gessle, MP Persson och Micke Syd från Gyllene Tider. Nisse och Per delar rättvist både på låtskrivandet och leadsång. En cover finns på skivan, Jagger/Richards So Much In Love.

Det är ett roligt album både för oss gamla Wilmerfans och för Gyllene Tider-folket. Det är 60-talspop, det är stonesbluesigt, det är så klart mycket nostalgi. En kul platta att ha i samlingen,även om idén i sig inte känns särskilt originell, det gjorde den inte ens 1996. Men ibland spelar ju sånt igen större roll.

Mats Olssons romandebut handlade om fiktiva bandet The Lonely Boys, om Richard (Nisse) och Thomas (Per), som på 60-talet tog sig hela vägen till Tio-i-topp, gick över till blues och sen splittrades. Boken följer sen de båda under trettio år.

Nr: 318/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar